Ana sayfa Ağız & Diş Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

434
0
Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Ağız kokusu nedeniyle günümüzde birçok kişinin yaşam kalitesi bir hayli düşmektedir. Çoğu zaman önemsenmese bile bu durum çok ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir. Ağız kokusunun sadece kişiyi rahatsız etmesi ve psikolojik sorunlara yol açmaz. Bunun yanı sıra çevresindekilere de çeşitli zorluklar yaşatan bir durumdur. Ağız kokusunun nedeni çoğu zaman ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılmaması ve ağız hijyenine önem verilmemesinden kaynaklanmaktadır.

Ağız kokusunun işaret ettiği rahatsızlıklardan bazıları ise kısaca şunlardır:

  • Diş çürükleri,
  • Sinüzit,
  • Faranjit,
  • Geniz eti,
  • Şeker hastalığı,
  • Karaciğer yetmezliği,
  • Böbrek rahatsızlıkları,
  • Reflü, mide rahatsızlıkları ve sindirim sorunları vb.

Vücutta görülen ufak birçok belirti gibi ağız kokuları da birçok hastalığın belirtesi olabilir. Ağız kokusuna neden olan hastalıklar arasında birçok unsur sayılabilir.

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız Kokusu Neden Olur?
Ağız Kokusu Neden Olur?

Yıllardır geçmeyen ağız kokuları ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği gibi yeni başlayan ve özellikle sabahları hissedilen ağız kokusu da önemli bir belirti olarak kabul edilmelidir. Ağız kokuları birçok farklı nedene bağlanabilir. Bunlar arasında en yaygını kişinin ağız hijyenine ve bakımına önem göstermemesidir.

Ağız kokusunun ortaya çıkmasında ayrıca şu unsurlar etkilidir:

  • Günlük yeme içme alışkanlıkları,
  • Alkol, sigara vb. kötü alışkanlıklara sahip olmak,
  • Ağız ve diş hijyeni ve bakımına özen göstermemek,
  • Takma diş kullanımı ve bakımının aksatılması vb.

Temel nedenlerin yanı sıra başlı başına bazı hastalıklar da ağız kokusuna yol açabilir.

Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Ağız kokuları giderici bazı ürünler kullanılarak etkili sonuçlar alınması mümkündür. Özellikle sabah akşam dişleri fırçalamak, antibakteriyel ağız gargaraları kullanmak ve düzenli olarak diş bakımına özen göstermek bu kokuların ciddi manada azaltılmasını sağlayacaktır.

Ağız kokuları tedavisinde ise kokuya neden olan hastalık eğer belirlenmişse bu hastalığa uygun olarak hekim tarafından uygun bir tedavi yöntemi uygulanacaktır. Eğer düzenli ağız ve diş bakımına özen gösterilmemesinden kaynaklı olarak bu sorun ortaya çıkmışsa; diş ipi, gargara, flörlü diş macunu kullanmak ve günce 3 defa en az 2 dakika dişleri fırçalamak önemli bir tedavi olacaktır. Gün içinde az su tüketmek de kokuya neden olabilir. Bunun olmaması için bol su içilmesi de tavsiye edilmektedir. Ağız kokusuna neden olan hastalıklar eğer tespit edilmişse bu hastalıkların tedavi edilmesi de sorunu çözecektir. Bu nedenle uzman kontrolüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Ayrıca Diş Eti Aftına Ne İyi Gelir? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Hangi Kanser Türü Ağız Kokusu Yapar?

Hangi Kanser Türü Ağız Kokusu Yapar?
Hangi Kanser Türü Ağız Kokusu Yapar?

Akciğerden gelen nefes kokusu zaman zaman belirli kanser türlerine de işaret etmektedir. Ağızda kötü kukuya neden olan ve yaygın olarak görülen kanser türleri arasında özellikle mide kanseri, karaciğer kanseri ve gırtlak kanseri ilk sırada yer almaktadır. Uzmanlara göre çoğu kişi tarafından ihmal edilse de ağız kokuları ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabilir.

Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Mideden gelen ağız kokusu ilacı gibi ürünler kullanılarak hastalığın tedavisi mümkündür. Ancak yaygın olarak hastalarda ağız kokusunun görülmesine neden olan faktör ağız ve diş sağlığından kaynaklandığı için ağız ve diş sağlığı bölümlerine gidilmesi gerekmektedir. Diş taşı, çürükler ve buna benzer unsurlar kokuya neden olabilir. Sorun buradan kaynaklanmıyorsa diğer bölümlere diş hekimi tarafından sevk edilebilirsiniz.

Evde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Evde ağız kokusu testi ile bu soruna sahip olduğunu tespit eden kişiler bazı basit yöntemler tercih edebilirler. Evde ağız kokusunu gidermek için bol su tüketmek önerilir. Ayrıca ağız spreyi ve gargara kullanımı, düzenli diş fırçalamak gibi temel unsurlarda etkilidir. Ağız kokusuna neden olan hastalıklar olabileceği için uzman yardımı almak önemlidir.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!