Ana sayfa Cilt Bakımı Akne Oluşumu ve Akneli Cildin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akne Oluşumu ve Akneli Cildin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

2714
0
Akne oluşumu ve akneli cildin bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Akne; cildin estetiğini bozan, kişinin ruhsal ve sosyal düzenini etkileyen bir yağ bezesi hastalığıdır. Cildin aşırı miktarda yağ üretmesi ile cildin enfekte olması sonucunda oluşur. Akne derinin yağlı bölgelerinde görülür. En fazla sırt, boyun, yüz, göğüs ve kalçada akne oluşumu gözlenir. Eğer tedavi edilmezse, kalıcı olarak iz bırakabilir. Özellikle, yüz bölgesinde estetik görüntüyü bozar.

Akne Neden Olur?

Hormonların Etkisi

11-15 yaş aralığındaki erkeklerde androjen hormonunun artmasıyla birlikte, akne oluşumu da aynı oranda artar. Genç kızların regl dönemlerinde hormon seviyeleri değiştiği için, akne oluşumu görülebilir.

Sebum Üretiminde Yükseliş İle Akne Oluşumu

Yağ bezeleri aşırı salgı üretmeye başladığında, normal ve ölü cilt hücreleriyle etkileşime girer. Etkileşim sonunda, kıl köklerinde tıkanmalar oluşur. Bu da akneye sebep olabilir.

Akne oluşumu

Kıl Köklerinde Bulunan Hücrelerin Artması

Yağ bezelerinin genişlemesi ve androjenin artışı, kıl kökündeki hücreleri deri altında çoğaltır. Ölü hücreler dökülür ve cildin yüzeyinden tamamen uzaklaşır. Bu döküntü olayı, akneye zemin hazırlar.

Bakteriler Yoluyla Akne Oluşumu

Kapalı haldeki kıl kökleri, bakterilerin üremesi için en iyi ortamdır. Ciltteki bakteriler, yağ bezelerinden beslenir. Yağ bezesi tıkandığında içi sebum denilen salgı ile dolar. Bakteriler bu salgının bulunduğu ortamda daha hızlı çoğalır. Ciltte oluşan iltihaplanmaların sebebi, bu bakterilerin varlığıdır.

Akneli Cildin Bakımı Nasıl Yapılır?

Aknesi olan ve akneye müsait bir cilde sahip olanlar, kozmetik seçerken dikkatli davranmalıdır. Ürünler akneyi irite edici ve alerji yapıcı nitelikte olmamalıdır. Cilt temizliği bu hastalıkta büyük önem taşır. Akne, sadece kirlilikten oluşmaz. Yağ bezelerinin hava ile teması sonucu, yağ ve hücre artıklarının etkileşime girmesiyle meydana gelir. Akneli cilt çok yıkanmamalıdır. Buna dikkat edilmezse; akne yüzeysel olarak kuruyabilir. Cildi tahriş etmeden, nazikçe temizlemek gerekir.

Kuru bir cilt, akneyi olumsuz etkiler. Akne için özel olarak üretilmiş nemlendirici ürünler kullanılmalıdır. Nemlendirici ürünlerin, zararlı güneş ışınlarından koruma ve alerji önleyici bir yapıya sahip olması gerekir. Aknenin makyajla kamufle edilmesi sırasında, içerik bakımından uygun kozmetikler cilde uygulanmalıdır. Akneli cildi bulunan erkekler tıraş olurken, sakalları iyi derecede ıslatmaya ve ılık su yardımıyla tıraş olmaya dikkat etmelidir.

 

Cilt Lekeleri ve Kurtulma Yöntemleri

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!