Ana sayfa Kalp Anjiyo Olmadan Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Anjiyo Olmadan Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

937
0
Anjiyo Olmadan Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?
Anjiyo Olmadan Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Kalp damar tıkanıklığı yaşamak, toplumdaki çoğu kişide var olan güncel bir hastalıktır. Kişinin kalp damar hastalığı yaşaması oldukça tehlikeli bir durumdur çünkü zamanla hayati risk teşkil edebilmektedir. Kalp damar tıkanıklığını tespit etmek için uzman doktorlar çeşitli yöntemler uygulayabilir ancak en etkili yöntem anjiyo ile görüntüleme yöntemidir.

Kalp Damar Tıkanıklığı Nedir?

Kalp damar tıkanıklığının tanımı, kişinin kalbe giden atardamarlarında kolesterol plakları veya iltihaplanma nedeniyle oluşan damar tıkanıklığıdır. Kalp damar tıkanıklığına aynı zamanda koroner arter hastalığı da denmektedir. Atardamarda kolesterol plakları birikir ve plak oluşumu koroner arterleri daraltır. Daralma nedeniyle kalbe giden kan akışı azalır. Azalan kan akışı nedeniyle kişide çeşitli belirtiler ve hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Eğer koroner damar tam olarak tıkanırsa kalp krizi oluşumunu muhtemel kılar. Kişinin vücudunda damar tıkanıklığı oluşmasının nedenleri şu şekildedir:

  • Aşırı kilolu olmak
  • Sigara kullanımı
  • Hipertansiyon
  • Hiperkolesterolemi
  • Diyabet
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Doymuş ve trans yağlar açısından zengin sağlıksız beslenme şekli
  • Ailede ateroskleroz öyküsü
  • İleri yaş

Kalp Damar Tıkanıklık Belirtileri Nelerdir?

Kalp Damar Tıkanıklık Belirtileri Nelerdir?
Kalp Damar Tıkanıklık Belirtileri Nelerdir?

Kalp damar tıkanıklığının semptomları tıkanıklığın boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Kalbi besleyen atardamardaki tıkanıklık henüz tamamen kanın geçişini engellemiyor yalnızca azaltıyorsa kişide göğüs ağrısı veya nefes darlığı ortaya çıkmaktadır. Göğüs ağrısı vücudun sol bölgesinde oluşan basınç biçiminde kendini göstermektedir. Kalbe giden atardamar tamamen tıkandıysa kişide kalp krizi görülebilmektedir. Atardamar kalbi artık besleyemediği için kalp ölümüne neden olma riski oluşur ve acilen hastaneye başvurulması gerekmektedir.

Kalp Damar Tıkanıklığı Tanısı Nasıl Konur?

Kalp damar tıkanıklığı hastalığına sahip olan kişiler, bazı belirtiler oluşmaya başladığı takdirde hastaneye başvururlar. Hastanın başvurması gereken bölüm kardiyoloji bölümüdür. Uzman doktor tarafından hastanın şikayetleri dinlendikten sonra kalp damar tıkanıklığı şüphesi görülürse hastaya EKG, EKO, efor testi, kalp sintigrafisi gibi birtakım testler uygulanmaktadır. Bu testler sonucunda kişide kalp damar tıkanıklığı olduğu yüksek oranda anlaşılır ancak kesin olarak anlaşılması için anjiyo yapılmaktadır. Anjiyo kalp damar tıkanıklığının kesin tanısında kesin sonucu gösteren bir tıbbi işlemdir. Anjiyo olmadan diğer tıbbi testler ile kalp damar tıkanıklığının muhtemel olduğu sonucuna ulaşılsa da kesin tanısı konulamaz.

Anjiyo Nedir?

Anjiyonun tanımı, kişinin kalbine giden koroner damarların görüntülenmesi yöntemine verilen isimdir. Anjiyografinin kısaltması olarak kullanılan anjiyo, özellikle kalp damar hastalığı şikayetiyle gelen kişilere acil müdahale için kullanılan bir yöntemdir. Bu nedenle kalp krizi riskiyle gelen hastaya gerektiği durumlarda herhangi bir test yapmadan doğrudan anjiyo yapılabilmektedir. Anjiyo ile damar tıkanıklığının yeri ve durumu tespit edilerek koroner damarın açılması, kalbe giden kan akışının yeniden sıkıntısız bir biçimde sağlanması hedeflenmektedir. Kalp damar tıkanıklığı uzman doktor tarafından yapılan bazı testlerle muhtemel olarak tespit edilebilir ancak anjiyo yöntemi kalp damar tıkanıklığının kesin tanısı sağlamaktadır.

Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp Damar Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp damar tıkanıklığının tedavisinde tıkanıklığın boyutuna göre çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Esasen kişideki tıkanıklığın aciliyetine göre de tedavi biçiminin değiştiği söylenebilir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına uzman doktor, kardiyoloji uzmanı, karar verecektir. Tıkanıklığın yaygın olmadığı, daha tehlikesiz durumlarda ilaç tedavisi uygulaması tercih edilebilmektedir. Tıkanıklık yaygınsa veya ilaç tedavisi yetersiz kalıyorsa stent takma veya bypass gibi cerrahi müdahaleler uygulanabilmektedir. Kalp damar tıkanıklıkları görülen kişiye cerrahi bir yöntem uygulansa dahi mutlaka yaşam tarzı değişikliği, çeşitli diyetler ve düzenli egzersiz ile tedavi süreci desteklenmelidir. Böylece tıkanıklık oluşumunun azaltılması veya önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca Bakınız: Anksiyete Kalp Çarpıntısı Nedir?

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!