Ana sayfa Genel Ankilozan Spondilit Nedir? AS Tedavisi Var Mı?

Ankilozan Spondilit Nedir? AS Tedavisi Var Mı?

2990
0
ankilozan spondilit

Ankilozan Spondilit, en çok omurgayı etkileyen bir romatizmal rahatsızlıktır. Vücutta sebebi bilinmeyen ağrılara sebep olur ve kronik şekilde ilerler.

Ankilozan Spondilit Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir?

AS hastalığının 8-45 yaş arasında başlayabileceği biliniyor, ancak 15-30 yaş arasındaki insanlarda daha sık görülüyor. Bu hastalığının oluşmasının en önemli nedeni genetik yatkınlık. Ayrıca, yakın bir zamanda mide, bağırsak, idrar ve genital bölge enfeksiyonları yaşanmışsa; AS ortaya çıkabiliyor. Erkeklerde görülme sıklığı, kadınlara oranla 3 daha daha çoktur.

as- hastaligi

AS Belirtileri Nelerdir?

Ankilozan Spondilit hastalığının en belirgin semptomu, belde ağrıların yaşanması ve tutukluk durumudur. Bu ağrıların geçmesi, ancak hareket etmekle çözülebilir. Bu tarz ağrı yaşayan kişiler, daha hareketli bir yaşam biçimini benimsemelidirler. Bazen As belirtisi olarak topuk ve kalçada da dayanılmaz ağrılar olabilir. Omurganın deforme olması bu tarz ağrılara yol açmaktadır. Bunların yanında göz, deri, bağırsaklar da AS’den etkilenebilir. Bir diğer problem ise göğüs kafesinin genişlemesi sebebiyle, solunum sıkıntılarının ortaya çıkmasıdır.

Ankilozan Spondilit Hastalığında Tanı Nasıl Konulur?

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler ile sağlık kuruluşuna giden kişiden radyografik verileri ve laboratuvar testleri elde edilir. Bu hastalığın erken tanısı, hastanın 20’li yaşlarda olması ve 3 ay kadar bel ağrısı yaşamasıyla yakından ilgilidir. Özellikle, sabahları bel ağrısı yaşayan kişiler en yakın zamanda bir hekime başvurmalıdır. Bu ağrılar AS belirtisi olabilir.

ankilozan spondilit

AS Tedavisi Nasıldır? AS Hastaları İyileşebilir Mi?

Ankilozan Spondilit hastalarında, yaşadıkları tutuluma göre hastalığı düzenleyici biyolojik, antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Düzenli egzersizler de tedavinin bir parçasıdır. Hastanın ağrıyan bölgesine uygun olarak fizik tedavi hareketleri ile egzersiz programı verilir. Hafif ağrılar söz konusuysa da, kişinin kendi başına yapabileceği bir egzersiz programı yazılır. Düzenli tedaviyle birlikte bu ağrılardan kurtulabilmek mümkün. AS gelişimi kişiden kişiye farklılık gösterir. En çok, ağır bedensel işlerle uğraşanlarda, sürekli olarak yük kaldıranlarda AS görülme ihtimali daha fazladır. Bu grupta yer alanların, eğer mümkünse işlerini değiştirmeleri önerilir.

Egzersiz Yaparken Verimi Azaltan Hatalar!

NabızTR İnstagram Hesabımızı Takip Edin: @nabiztrcom

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!