Aşırı sıcak havalar, bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Sıcaklığa ve nem artışına bağlı olarak vücuttaki ısı da artar. Metabolizma bu duruma uyum sağlamaya çalışır. Normal olarak terleme ile vücut sıcaklığı dengede kalmaya çalışır. Sadece terleyerek vücut sıcaklığı dengede kalamaz. Yaşlı kişilerde, bebeklerde ve kronik sağlık problemi olanlarda terleme mekanizması ile vücut sıcaklığının dengede kalması her daim mümkün değildir. Ortamdaki nem oranı fazlaysa, terleme ile vücuttaki sıcaklık düşmez. Şişmanlık, hastalıktan dolayı yüksek ateş, sıvı kaybı, kalp hastalıkları, ruh hastalıkları, alkol ve uyuşturucu kullanmak gibi etkenler, terlemeye olumsuz etki edebilir. Bazı ilaçların kullanımı da terleme üzerinde olumsuz etki yapabilir.
Aşırı Sıcak Havalar En Çok Kimleri Olumsuz Etkiler?
- Yalnız yaşayanlar ve 65 yaş üstü kişiler
- 4 yaş altı çocuklar
- Bakıma muhtaç insanlar
- Hamile kişiler
- Açık alanlarda çalışmak zorunda olanlar
- Şişmanlık ve obezite problemi olanlar
- Şeker, kalp-damar, beyin, psikolojik, karaciğer, böbrek hastalıkları bulunan kişiler
- Sürekli ilaç kullanan kişiler (özellikle tansiyonun düşmesi için kullanılan ilaçlar, uyku ve depresyon ilaçları)
- Evsizler ve sokak çocukları
- Aşırı sıcak havalar ile en çok etkilenen grupta yer alırlar.
Sıcaklardan Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?
- Günün en çok sıcak olduğu vakitlerde (10:00 ile 16:00) dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Bu saatler, sıcaklardan en çok etkilenilen zaman dilimidir.
- Dışarıda çalışması gerekenler sık sık gölgede dinlenmeye ve tuzlu içecekler içmeye çalışmalıdırlar. Aynı zamanda bu kişilerin, açık renkli kıyafet giymeleri gerekir.
- Güneş ışınlarının dik geldiği vakitlerde denize girmemeye, güneşlenmemeye dikkat edilmelidir. Bu saatler dışında denize girmek isteyenlerse, mutlaka koruyucu krem kullanmalıdır.
- Spor yapmak için akşam saatleri tercih edilmelidir. Spor esnasında bol sıvı alınmalıdır.
- Kapalı alanlar çok iyi havalandırılmalıdır.
- Güneşi gören pencere ve kapılar gölgelendirilmelidir.
- Vücut sıcaklığını yükseltmek için fırsat buldukça duş alınmalıdır. Duş almaya fırsat yoksa da; fırsat buldukça eller, ayaklar, yüz ve ense soğuk suyla silinmeli veya yıkanmalıdır.
- Günde en az 2,5 litre su içilmelidir.