Ana sayfa Alerji Bebeğin Bir Gıdaya Alerjisi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin Bir Gıdaya Alerjisi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

1003
0

Bebeklerde besin alerjisi belirtisi özellikle ek gıdaya geçişte yaygın olarak görülmektedir. Bebeğin beslenmesinde 2 yaşına kadar anne sütünün verilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bebeklerde 6 aydan itibaren ek besinlerle beraber anne sütünün de 2 yaşına kadar devam etmesi bebeğin sağlığının korunması ve gelişiminin desteklenmesi açısından son derece önemlidir. Ek gıdaya geçiş sonrasında ise doğru mamalar ve doğal ürünler ile beslenme gerçekleştirilmelidir.

Ebeveynlerin bebeğin bir gıdaya alerjisi olduğunu anlamak için bazı belirtileri takip etmesi mümkündür. Genelde alerji başlamadan önce bebeklerde görülen bir huzursuzluk hali buna örnek olacaktır. Buna ek olarak solunum ve bağırsaklarda bazı problemlerin görülmesi, ishal ve kusma problemleri, hırıltı, hapşırma ve kaşınma gibi birçok temel problem bu kapsamda sayılacaktır.

Bebeklerde Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Bebeklerde Alerji Çeşitleri Nelerdir?
Bebeklerde Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Bebeklerde gıda alerjisi başta olmak üzere birçok farklı alerji çeşidinden söz etmek mümkündür. Bebeklerde yaygın olarak görülen alerji çeşitlerinden bazıları kısaca şunlardır:

  • Egzama,
  • Alerjiik rinit,
  • Astım,
  • Besin alerjisi,
  • Fıstık, yumurta, süt alerjisi vb.

Ek gıdaya geçişte anne ve babaların bu tür alerjik reaksiyonlara karşı çok temkinli olması gerekmektedir. Bazı gıdalara karşı oluşacak alerjik reaksiyonlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için tedbirli olmakta yarar var. Özellikle anne sütü alınan dönemde bebeklerde en çok alerji olduğu dönem görülmektedir. Çeşitli alerjik reaksiyonlar hızlı gelişip bebeği bir anda şoka sokabileceği gibi etkilerinin günler sürmesi de mümkündür.

Bebeklerde Alerji Neden Olur?

Yeni doğan bebeklerde alerji belirtileri kısa süre içinde görülmeye başlayabilir. Anne sütü dışında herhangi bir ek ürün almasa da bu reaksiyonlar gözlemlenebilmektedir. Öte yandan yaygın olarak görülen besin alerjisinde temel sebep belli başlı gıdaların verilmemesi gereken dönemlerde bebeğe verilmesidir. İnek sütü de yaygın olarak alerjiye neden olan ürünler arasında yer almaktadır. Yumurta, balık, fındık, fıstık, soya gibi unsurlar da alerjilere neden olabilir.

Alerjinin ortaya çıkmasında birçok temel neden bulunmaktadır. Genetik bazı faktörler olabileceği gibi sonradan ortaya çıkan çeşitli nedenlerde bulunmaktadır. Bebeğin bir gıdaya alerjisi olduğunu anlamak için çeşitli testler yapılabilir.

Alerji Testi Hangi Bölümde Yaptırılır? Bilgilerine de bakabilirsiniz.

Mamanın Alerji Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Mamanın Alerji Yaptığı Nasıl Anlaşılır?
Mamanın Alerji Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde alerji belirtileri kapsamında temel nedenin mamamı yoksa ek gıdalar ile mi ortaya çıktığının anlaşılması zaman zaman zorlayıcı olmaktadır Genelde bebeklerde ilk aylarda aşırı ağlama ve huzursuzluk bunun bir habercisi olabilir. Besleme sonrasında kusma, kilo alamama, cilt sorunları ve öksürük gibi temel belirtiler bebeklerde de alerjinin temel belirtileri arasında yer almaktadır. Anne ve babalar tarafından bu belirtilerin yakından takip edilerek alerji olan bebeklerin tedavisi için en kısa sürede uzman hekimden tavsiye alınması gerekmektedir. Bazı alerjik reaksiyonların etkileri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Anne Sütü Alan Bebeklerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Anne sütü alan bebeklerde alerji belirtileri her bebekte farklı şekilde nüksetmektedir. Yaygın olarak bu dönemde görülen alerji belirtileri arasında ise kısaca şunlar yer almaktadır:

  • Ağlama ve ciddi gaz sancıları,
  • Dışkıda kan görülmesi ve kabızlık,
  • Ciltte kızarıklıklar, egzama ve kaşıntı ile gelen deri döküntüsü,
  • Uzun süreli öksürmeler ve nefes almada hışırtı vb.

Anne sütü alınan dönem ve ek gıdaya geçiş dönemlerinde farklı birçok unsura bağlı olarak alerjik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bebeğin bir gıdaya alerji olduğunu anlamak için özellikle emziren annelerin durumu yakından takip etmesi gerekmektedir. Ebeveynlerin bu dönemde daha temkinli olarak bebeğin olası bir alerjik reaksiyona karşı gereken hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!