Ana sayfa Genel Boğmaca Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Boğmaca Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıldır?

2317
0
Boğmaca hastalığı

Boğmaca hastalığı, her yaştaki insanda görülebilen solunum yolları hastalığıdır. En fazla çocuklar boğmacaya yakalanır, özellikle de 5 yaş altındaki çocuklarda ağır yaşanır. Tipik belirtisi, boğulurcasına öksürük nöbetidir. Bulaşması solunum yollarıyla olur. İlk zamanlardaki belirtileri; gözlerde yaşarma, halsizlik, burun akıntısı, hafif ateş ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Boğmaca sonucunda ölen küçük çocukların sayısı oldukça fazladır.

Boğmaca hastalığı

Boğmaca Hastalığı Nasıl Bulaşıyor?

Bir bakteri yoluyla insanlara bulaşır. Solunum yollarından alınan bakteri 10 gün civarında kuluçka dönemi yaşar. Sonrasında boğmaca hastalığı boğaza yerleşir. Hijyen kurallarına uyulmazsa; salgın durumları yaşanabilir. Hastalığın bulaşma kaynağı, sadece insandır. Ayrıca bu hastalık, tüm dünyada yaygındır.

Boğmacadan Korunma Yolları Nelerdir?

boğmaca hastalığı
Boğmacadan korunma yolları

Boğmacadan korunmanın tek yolu vardır; aşılanma. Boğmaca aşısının aşırı etkili olduğu bilinir. 1985’ten bu yana uygulanan bu aşı, boğmaca vakalarında azalmalar sağlamıştır. Nadiren de olsa yan etkileri görülebilir. Yan etki olarak aşı yerlerinde şişme ve ağrı durumları oluşabilir. Çocuklarda da ağlama nöbetleri yaşanabilir. Sinir sistemi problemi olanlara, boğmaca aşısı önerilmiyor.

Boğmaca Tedavisi Nasıldır?

6 aydan küçük olan bebekler boğmaca tedavisi için mutlaka hastaneye yatırılırlar. Yoğun bakım bölümünde tedavi görürler. Aynı zamanda antibiyotik tedavisi uygulanır. Küçük bebeklerde hastalığın ağır seyrettiği bilinir. Solunum problemi ve beslenme güçlüğü yaşanır. Öksürük nöbetlerini hafifletmek amacıyla kortikostreroid ilaçlar verilir.

Cüzzam Hastalığı (Lepra) Nedir?

NabızTR İnstagram Hesabımızı Takip Edin: @nabiztrcom

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!