Çocuk felci, merkezi sinir sisteminde hasarlara yol açan bir hastalık. Tıp biliminde Poliomiyelit olarak bilinir. Genel olarak küçük çocuklarda görülen bir hastalıktır ve felce sebep olur. Bulaşıcı özelliğinin olması bu hastalığı daha tehlikeli hale getirir. Oral yolla, su ve gıdalarla bulaşabildiği gibi, hava yoluyla da hastalığın mikrobu yayılır. 3 yaş altı çocukların %60’ında, 5 yaş altı çocukların ise %90’ında çocuk felci olma riski bulunur.
Çocuk Felci Belirtileri Nelerdir?
Virüsler ortalama 5-20 gün arasında vücuda yayılır. Ağız yoluyla alınan çocuk felci virüsleri, bağırsaklarda çoğalır ve sinir sistemine ulaşır. Burada felce neden olabilir. Virüs sadece boğazda kalabilir de. Enfekte çocukların çoğunda hiçbir belirti görülmez. Bazılarında halsizlik, bulantı, ateş, boğaz ağrısı, ensede sertlik, kollar ve bacaklarda ağrılar görülür.
Hastaların çoğunda, tedavi edildikleri zaman tam iyileşme durumu yaşanır. Nadir olarak görülen sonuç; enfeksiyonun beyine zarar vermesi ve felce neden olması. En çok bacaklarda olmak üzere; kollarda, gövdede ve göğüs kaslarında da fonksiyon kayıpları gerçekleşir. Göğüs kaslarının tutulması, solunuma zarar vererek hastanın ölmesine sebep olabilir. Çocuk felcinden ölenlerin oranı ortalama olarak %5 civarındadır. Çocuğun kendiliğinden ayağa kalkamaması ve yürümede güçlük çekmesi, çocuk felci hastalığının ilk belirtisi sayılabilir. Felç olan bölgede duyu kaybı gerçekleşmez.
Hastalığın Tedavisi Nasıldır ve Korunma Yolları Nelerdir?
Hastadan alınan dışkıdan virüsün varlığı belirlenir. Bu hastalığın tedavisi bulunmaz. Belirtileri hafifletici ve tedavi edici uygulamalar yapılır. Hastalığa önlem almak amacıyla yapılması gereken aşıların ihmal edilmemesi gerekir. En önemli korunma yöntemi budur. Diğer korunma yöntemleri;
- Doğal ve güvenli olan besinler tüketilmeli.
- Hijyene önem verilmeli.
- Ellerin yıkanmasına ve el dezenfektanı kullanılmasına dikkat edilmeli.
- Eller temiz değilse, ağıza ve yüze dokunulmamalı.
- Yemek kapları kişisel olmalı ve paylaşılmamalı.
- Öksürme, hapşırma ve esneme durumlarında ağız, elle değil de kolla kapatılmalı.