Ana sayfa Çocuk Çocuklarda Büyüme Geriliği Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda Büyüme Geriliği Nasıl Anlaşılır?

1688
0
Çocuklarda Büyüme Geriliği Nasıl Anlaşılır

Çocuklarda Büyüme Geriliği Nasıl Anlaşılır?

Çocuğunuzun yaşıtlarına göre daha kısa boylu olduğunu gözlemliyorsanız, bu durumu önemsemelisiniz. Eğer çocuğunuzun gelişmesi geri kalmış ise yapacağı bir atakla yaşıtlarının boyuna ulaşmasını beklemeyin. Altta yatan sağlık sorunlarını mutlaka araştırın. Çocuklarda boy grafiği;
  • 1.yaşındaki bir çocuğun kilosu 10, boyu 75 cm,
  • 2 yaşındaki bir çocuğun kilosu 12, boyu 85 cm,
  • 3 yaşındaki bir çocuğun kilosu 14, boyu 95 cm,
  • 4 yaşındaki bir çocuğun kilosu 16, boyu 102 cm,
  • 6 yaşındaki bir çocuğun kilosu 21, boyu 115 cm civarında olur.

Bu değerler ortalama değerlerdir.

Büyüme Geriliğini Anlamak için Neler Yapılır?

Bebekler ve çocukların doğumdan itibaren boy ve kilo grafik eğrisi tutulmalı ve bunlar değerlendirilmelidir. El bileğinin röntgeni çekilerek, çocuğun kemik yaşı saptanmalı ve yaşı ile karşılaştırılmalıdır. Çocuğun boyu ve kilosu ölçülürken, kol ve bacak uzunluğu da ölçülmelidir. Çocuklarda büyüme geriliğinin saptanmasında aile öyküsü çok önemlidir. Ailedeki hastalıklar, hamilelik esnasında yaşanmış olası sorunlar araştırılmalı, anne ve babanın boyları ölçülerek ailesel özellikler belirlenmelidir.

Büyüme geriliğine neden olacak kronik hastalıkların teşhisi için, tüberküloz, kronik enfeksiyonlar, karaciğer böbrek ve kan hastalıklarına özgü biyokimyasal testlerin yapılması gerekir. Tiroid ve büyüme hormonunun ne kadar salgılandığını öğrenmek için kan testleri gereklidir.

Besin sindirim ve emilimden sorumlu olan sindirim kanalının içinin ve mukozanın incelenmesi için biyopsi tercih edilen bir yöntemdir. Zira, insan vücudunun kökleri ancak bu şekilde araştırılabilir.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!