Ana sayfa Çocuk Çocuklarda Görülen Ateş

Çocuklarda Görülen Ateş

2692
0
Çocuklarda Görünen Ateş

Ebeveynlerin Korkulu Rüyası Çocuklarda Ateş!

Çocuklarda ateşlenme, anne ve babaların korkulu rüyası gibidir. Beklenmedik anlarda ateşlendiğine tanık olmak, ebeveynlerde çoğu kez paniğe neden olur. Bu gibi durumlarda öncelikle ebeveynlerin bilinçli ve sakin olması gerekir. Çocuklarda 2 yaş ve sonrasında anneler biraz daha tecrübe sahibi olduklarından ateşlenme karşısında daha sakin kalabiliyor.

Çocuklar her yaşta ve her ortamda aniden ateşlenebilir. Bunu tetikleyen birçok neden vardır. Diş çıkarma, bademcik, lenf bezi iltihabı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, soğuk algınlığı, mikrobik enfeksiyonlar başlıca unsurlardır. Çocuk sahibi olan her ebeveyn çocuklarda ateş konusunda bilinçlenmeli ve evinde ateş ölçer bulundurmalıdır.

0-2 yaş bebeklerde yüksek ateş önemsenmeli, vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalı. 15 ile 30 gün aralıklarla çıkan ateş göz ardı edilmemeli, çocuk metabolik hastalıkların araştırılması için doktor gözetimi altında bulundurulmalıdır.

Ateşlenme görüldüğünde yapılması gerekenler nelerdir?

Çocuklarda ateş, 39 derece altında ise ilk yapılması gereken, oda ısısı 20-22 derece civarı düşürmektir. Çocuğun üzerinde hafif giysilerin bulunmasını sağlayalım. Ateşi ölçtükten sonra, ıslak ılık bez ile koltuk altına, eklem bölgelerine kompres uygulayalım. Durumu sürekli ateş ölçer ile kontrol edelim. Ateşin seyrine göre, ılık su ile duş aldıralım. Bebeklerde küveti ılık su ile doldurup oyun oynarken ateşi de düşürmüş oluruz.

Aklımızdan çıkarmamamız gereken bir konu da asla (soğuk su) ile duş aldırmamak. Soğuk suyun beyni uyarıcı etkisi vardır. Vücut ani ısı kaybına uğradığında, beyin vücudun üşüdüğünü algılar ve titreme başlar. Beyin beden ısısını yükseltmek için harekete geçer.

Çocuklarda ateş yükseldikçe sıvı kaybı oluşur. Bunu önlemek için sıvı takviyesi yapmalıyız. Yaş gurubuna göre anne sütü, bol ılık su ve çorba gibi sıvı gıdalar verilmeli. Tüm bunları uyguladıktan sonra, doktorunuzun daha önceden önerdiği çocuğun yaş ve kilosuna uygun ateş düşürücü şurubunu da verebilirsiniz.

Ateş ölçer ile belli aralıklarla takibe başlayalım. Tüm bunlar uygulandığı halde ateş düşmüyor ve yükseliyorsa vakit kaybetmeden doktorumuza başvuralım.

Sağlıklı ve mutlu günler sizin ve çocuklarınızın olsun…

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!