Çocuklarda sık görülen hastalıklar arasında kabakulak ve suçiçeği yer alır. Kabakulak, parotis bezlerine etki eden bir enfeksiyondur. Bu parotis bezleri ise kulakların önünde yer alan tükürük bezleridir. Aşılama olmayan çocuklarda kabakulak rahatsızlığı yaşanır. İşitme kaybına yol açma ihtimali vardır. Suçiçeği, içi sıvı dolu kabarcıkların vücutta döküntü halinde bulunmasıyla meydana gelen hastalıktır. Suçiçeğinde hastalık virüsü vücuda girdikten 2-3 hafta sonraya kadar kuluçka dönemi yaşanır.
Kabakulak Belirtileri Nelerdir?
- Yüzük bir bölümü ya da her iki tarafında şişlik
- Baş ağrısı
- Ateş
- Kaslarda ağrı ve sızı
- Yorgunluk ve halsizlik
- İştah azlığı
- Mide bulantısı
- Eklemlerde ağrı
- Çiğneme ya da yutma sırasında hissedilen ağrı
- Ağızda kuruluk durumu
Kabakulak Tedavisi Nasıldır?
Kabakulak virüsler sebebiyle oluştuğu için, tedavisinde antibiyotikler etkili olmaz. Genel kural olarak, 1 hafta sonrasında bulaşıcı özelliği kalmaz. Tedavisi; yatak istirahati ve destekleyici ilaçlardır.
Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?
Suçiçeği olan çocukta halsizlik, bitkinlik ve ateş durumları yaşanır. En belirgin özelliği; sulu döküntülerin özellikle yüz ve boyunda görülmesidir. Döküntülerden dolayı, çocukta kaşıntı durumu yaşanır. Kaşıyarak patlatılan döküntüler, kalıcı izler bırakabilir. Vücutta ortalama 10-15 gün kadar döküntü görünümü devam eder. Çocuklarda sık görülen hastalıklar kategorisinde bulunan suçiçeği ve kabakulak, bulaşıcıdır.
Suçiçeği Tedavisi Nasıldır?
Çocuklarda sık görülen hastalıklar olarak bilinen kabakulak ve suçiçeğinde antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Döküntülerin kaşıntısını hafifletmek amacıyla ılık duş alınması önerilir. Antialerjik ilaçlar da kullanılabilir. Çocuğun serin ortamda kalması kaşıntıyı azaltır. Ortalama 15 gün civarında hastalığın kendiliğinden geçtiği bilinir.