Depresyon, çağımızın hastalıklarından biri haline geldi. Birçok insan depresyonda olduğunu düşünüyor. Yaşam şartları, işsizlik, ailevi sorunlar derken birçok insan üzüntü içinde, mutsuz hale geliyor. Depresyon, kişinin karamsar, mutsuz olmasının yanı sıra ümitsizlik, yaşamdan zevk alamama ve hatta yaşama isteğinin olmaması olarak görülmektedir.
Herkes gün içinde olumsuz durumlar yaşayıp, moral bozukluğu yaşayabilir, mutsuz olabilir. Ama bu ruh hali gün içinde geçerek, kişinin morali düzelir. Depresyon ruh hali içinde olanlar ise sürekli bir mutsuzluk, karamsarlık, çaresizlik, hiçbir şeyden zevk alamama ve hatta intihara meyilli olabilmektedirler.
Depresyon Hayatı Olumsuz Etkiler
Depresyon içindeki insanlar, yaşam kalitesi düşük, sosyal yönü kötü ve okul ya da iş hayatında başarısız olurlar. Her şeyden mutsuz olmaları, karamsar olmaları, kendilerini değersiz görmeleri gibi sebeplerle normal potansiyelinin çok altındaki işlerde bile başarısız olmalarına neden olur.
Depresyon Çeşitleri Nelerdir?
Depresyon şiddetine göre 3’e ayrılır.
1. Hafif Şiddetli Depresyon
2. Orta Şiddetli Depresyon
3. Ağır Şiddetli Depresyon ya da Majör Depresif Bozukluk
Depresyon şiddetine göre belirtileri de değişir. Şiddeti ne kadar azsa o kadar kolay atlatılabilir. Kişinin depresyon şiddetinin ne kadar olduğuna bir uzmanın karar vermesi ve ona göre tedavi uygulaması gerekir. Depresyon, kişinin kendi başına halledebileceği bir rahatsızlık hali değildir. Kesinlikle bir uzmandan yardım alması gerekir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon ciddi bir psikolojik hastalıktır. Kişilerin sadece hayatını olumsuz etkilemekle kalmayıp, intihara kadar götürebilir. Belirtiler iyi takip edilmeli ve depresyon şüphesinde kesinlikle bir psikiyatra başvurulmalıdır.
Depresyon belirtileri;
- Alınganlık
- Ümitsiz ve çaresiz hissetme
- Kendinden ve çevresindeki insanlardan nefret etme
- Yalnız kalma isteği
- Eskiden zevk aldığı şeylerden bile artık zevk alamama
- Motive ve konsantre olamama
- Odaklanamama
- Uykusuzluk ve uyku düzensizliği
- Yorgunluk ve halsizlik hissi
- Baş ağrısı
- Eskisinden çok ya da az yeme, buna bağlı kısa sürede zayıflama ya da şişmanlama
- Kendini değersiz hissetme
- Aşırı suçluluk hissi
- Aşırı tepkiler gösterme
- Endişe içinde olma
- Sersemlik
- Halüsinasyonlar
- Yaşam sevincini kaybetme ve intihara meyilli olma
Depresyon Tedavisi
Hafif depresyon geçiren bir kişi kesin olmamakla birlikte, hava değişimi, spor, sosyal etkinlikler ve hobiler edinerek kendi başına atlatabilir. Ama bu kesin değildir, ilaç tedavisi de gerekebilir. Daha şiddetli depresyon geçiren kişilerin ise kesinlikle uzman yardım almaları gerekir. Çevresine zarar verme ihtimali düşük olsa da kendine zarar verebilir.