Ana sayfa Çocuk Diş Çıkarma Döneminde İştahsızlık Ne Kadar Sürer?

Diş Çıkarma Döneminde İştahsızlık Ne Kadar Sürer?

624
0
Diş Çıkarma Döneminde İştahsızlık Ne Kadar Sürer?
Diş Çıkarma Döneminde İştahsızlık Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde diş çıkarma tablosu incelendiğinde bu dönemde iştahsızlık başta olmak üzere birçok farklı sorunun ortaya çıktığı görülmektedir. Bebeklerde yaklaşık olarak diş çıkarma dönemi 6 aylıkken başlayarak 3 yaşına kadar devam etmektedir. Diş çıkarmaya başlamadan önce birkaç gün öncesinde diş çıkarma huzursuzluğu görülmektedir. Bu dönemde anne ve babaların temkinli olması ve olası sorunlara karşı hazırlıklı olmaları tavsiye edilmektedir.

Diş çıkarma 6 aydan 3 yaşına kadar devam edebilir. Bu süreçte iştahsızlıkta görülebilecektir. Diş çıkarmaya başlamadan 4 gün önce, diş patladıktan sonra ise yaklaşık 3 gün boyunca bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu görülecektir. Diş çıkarma döneminde iştahsızlık hemen hemen tüm bebeklerde görülebilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sorunları Nelerdir?

Bebeklerde Diş Çıkarma Sorunları Nelerdir?
Bebeklerde Diş Çıkarma Sorunları Nelerdir?

Diş çıkarma döneminde biberon reddi ve iştahsızlık problemleri en yaygın sorunlar arasında gösterilebilir. Özellikle diş çıkaran bebeklerde huysuzluk ciddi bir şekilde baş gösterecektir. Buna ek olarak kabızlık ve ishal gibi temel problemlerde bu dönemde takip edilebilir. Uyku sorunlarının artarak devam ettiği yine diş çıkaran bebeklerin yaşadıkları en büyük sorunlar arasında yer alacaktır. Bu sorunların her biri aynı zamanda diş çıkarma dönemindeki bebeklerin sahip oldukları belirtiler arasında yer almaktadır.

Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri kısaca şu şekilde özetlenebilir:

  • Huysuzluk,
  • İştah kaybı,
  • Ağız çevresinde döküntü,
  • Kulaklarda ağır ve kaşıntı,
  • Tükürük akıntısında artış,
  • Kabızlık – ishal,
  • Uykusuzluk,
  • Ateş,
  • Damakta şişlik ve kızarıklıklar vb.

Dünyaya geldikten sonra 3’üncü aydan itibaren tüm bebeklerde diş çıkarma sorunları ve belirtileri görülmeye başlayabilir. Gayet doğal bir süreç olmasına karşın bu sürecin ebeveynler tarafından iyi bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Bebeğin ağrısını azaltmaya yönelik örneğin soğuk diş kaşıyıcıları kullanmak gibi temel bazı yöntemler öne çıkmaktadır.

Ayrıca Çocuklar Koronavirüs Yayıyor Mu? Yazımızı inceleyebilirsiniz.

Diş Çıkarma Huysuzluğu Ne Kadar Sürer?

Diş çıkaran bebeğin damak görüntüsü incelenerek bu sürelerin farklılık gösterebileceği aktarılmaktadır. Bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu genelde 8 günden fazla sürmektedir. Diş patlamadan önce genelde 4 – 8 gün önce belirtiler kendini göstermektedir. Çıkış süreci ise 8 günden fazla sürebileceği ifade ediliyor. BU sürecin uzaması veya kısa sürmesi de mümkündür. Genelde diş etinin kabarması dişin birkaç gün sonra çıkacağının habercisi olduğu ifade edilir. Diş çıkarma döneminde iştahsızlık ve huysuzluk ise en yaygın görülen tipik belirtiler olarak değerlendirilebilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zamandır?

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zamandır?
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Ne Zamandır?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi bölgelere göre sınıflandırılabilir. Diş çıkarma tablosuna göre üst ve alt ön ve yan dişlerin çıkma süreleri ve zamanları farklıdır. Genelde 6 aydan 3 yaşa kadar diş çıkarma süreci takip edilmektedir.

Bebeklerde diş çıkarma tablosu ise şöyledir:

  • Üst Ön Dişler: 6 – 8 aylıkken görülür.
  • Üst Yan Dişler: 9 – 11 aylıkken çıkmaya başlar.
  • Üst Köpek Dişleri: 16 – 20 aylıkken ortaya çıkar.
  • Üst Küçük/Büyük Azı Dişleri: Sırasıyla 12 – 16 ve 20 – 30 aylıkken görülür.
  • Alt Ön Dişler: 5 – 7 aylıkken çıkar.
  • Alt Yan Dişler: 10 – 12 aylıkken görülür.
  • Alt Köpek Dişleri: 16 – 20 aylıkken ortaya çıkar.
  • Alt Küçük/Büyük Azı Dişleri: Sırasıyla 12 – 16, 20 – 30 aylıkken görülür.

Bebeklerde diş çıkarma döneminde dikkat edilmesi gerekenler sayesinde ilerleyen yaşlarda olası ağız ve diş sağlığı sorunlarının da görülmesinin önüne geçecektir. Diş çıkarma döneminde iştahsızlık dahil birçok farklı sorun tespit edilmiştir. Ebeveynlerin bu sorunlara karşı önlem alarak bebeklerinin diş çıkarma dönemi çok daha sağlıklı ve rahat bir şekilde geçirmelerini sağlamaları mümkündür.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!