Diş eti aftının oluşması, kişiler arasında sıklıkla görülen bir ağız sorunudur. Oral ülser olarak da tanımlanan diş eti aftları birçok nedenle oluşabilmektedir ancak ciddi bir rahatsızlık değildir. Basit tedavi yöntemleriyle diş eti aftı ortadan kalkmaktadır.
Diş Eti Aftı Nedir?
Diş eti aftının tanımı, kişinin ağzının içindeki et dokuda oluşan bir tür oral ülserdir. Toplumda ağız yarası olarak ifade edilen aft birçok insanda görülen bir durumdur. Kişinin ağzının içinde oluşan diş eti aftları, pamuksu bir görünüme sahiptir. Ağız içinde acıya, kaşıntıya veya yanmaya sebep olabilmektedir. Diş eti aftları genellikle düzensiz aralıklarla görülür, geçse bile sıklıkla tekrarlayabilmektedir. Aftın boyutuna ve ağız içindeki durumuna göre farklı türleri vardır, aft türleri şu şekilde sayılabilmektedir:
- Minör Aft: Orta şiddette ağrılı olarak görülen ve en sık karşılaşılan aft türüdür. Tek ya da çok sayıda görülse de çapları 1 cm’den küçüktür. İyileştikten sonra herhangi bir yara izi bırakmaz.
- Major Aft: Major aftların çapı 1 cm’den büyük, çoğunlukla gri ve beyaz renkte olan ülserlerdir. 2 ile 6 hafta içinde yara izi bırakarak iyileşen aft türüdür. Nadir olarak görülmektedir.
- Herpetiform Aft: 1 ile 2 mm çapında, gruplar halinde ve çok sayıda olan herpetiform aft, genellikle birleşme eğilimindedir. Yara izi bırakmadan iyileşir ve yaşlı kişilerde ortaya çıkar.
Diş Eti Aftı Neden Olur?
Oral ülser olarak tanımlanan aft, birçok farklı nedenle oluşmaktadır. Yanak ısırması, sert diş fırçalama, yanık gibi basit nedenlerle oluşabileceği gibi; diş telleri, vitamin eksikliği, enfeksiyon ve çeşitli hastalıklar nedeniyle de oluşabilmektedir. Diş eti aftına sebep olan durumlar şu şekilde sayılabilir:
- Düşük bağışıklık sistemi ve vücut direncinin düşmesi
- Genetik yatkınlık
- Hormonal bozukluklar ve değişiklikler
- Gıdalara karşı alerjik zayıflık
- Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar
- Behçet hastalığı, Çölyak hastalığı
- Bilinçsiz diş fırçalama neticesinde doğan tahribatta
- Stres, depresyon ve kaygı gibi psikolojik rahatsızlıklarda
- C ve D vitaminleri eksikliğinde
- Asidik meyve ve baharatların aşırı tüketilmesi sonrası
- Bazı ilaçların yan etkilerinden
- Yanak ve dil ısırma alışkanlıkları
- Demir, folik asit ve B12 vitamin eksikliği
Diş Eti Aftı Nasıl Geçer?
Diş eti aftının geçmesi için kişinin genellikle herhangi bir şey yapmasına gerek kalmaz çünkü aftlar çoğunlukla 7 – 10 gün aralığında kendiliğinden geçmektedir. Ancak kişiyi rahatsız ediyorsa diş eti aftı şunlar yapılabilir:
- Tahriş edici, sıcak, baharatlı, acı ve asitli yiyecek/içeceklerden uzak durmak
- Vitamin ve mineral takviyesi almak
- Stresten uzak durmak
- Tuzlu ya da karbonatlı su ile gargara yapmak
Diş eti aftı kötü bir duruma geldiyse veya ortalama geçmesi gereken sürede ortadan kalkmadıysa diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Diş hekiminin uygulayabileceği tedavi de kısıtlıdır. Diş hekimi yemeklerden önce kullanılabilecek biçimde anestezik krem önerebilir veya duruma göre antibiyotik ilaç da verebilmektedir.
Sitemizden Ağız Tadı Bozukluğuna Ne İyi Gelir? Ayrıntılarına da bakabilirsiniz.
Diş Eti Aftı İçin Doğal Çözümler
Diş eti aftının iyileşmesi için genellikle herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur çünkü 7 -10 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Ancak kişi aftın daha hızlı iyileşmesi için bazı doğal önlemler alabilir. Diş eti aftının geçmesi için uygulanabilecek doğal çözümler şu şekildedir:
- Tuzlu su ile gargara yapmak
- Karanfil yağı sürmek
- Çinko (demir, folik asit, B12) takviyesi yapmak
- Aloe vera sürmek veya suyunu içmek
- Hindistan cevizi yağı sürmek
- Elma sirkesi ve su ile gargara yapmak
Diş Eti Aftı Tedavisi
Aft tedavisi genellikle anormal durumlarda uygulanan bir tedavidir çünkü aft çoğunlukla kendiliğinden veya doğal çözümlerin uygulanmasıyla ortadan kalkmaktadır. Diş eti aftı kendiliğinden geçmediyse veya ciddi bir boyuta vardıysa diş hekimine muayene olunabilmektedir. Diş hekimi muayenesi sonucunda hekim tarafından anestezik krem önerilebilir veya antibiyotik tedavisine başlanabilmektedir.