Diyabet hastalarının beslenmesi, hastalığın ilerlememesi ve belirtilerinin artmaması bakımından önemlidir. Beslenmesine dikkat etmeyen diyabet hastalarına uygulanan ilaç tedavileri de bir süre sonra yeterli gelmemektedir. Bu nedenle şeker hastaları hangi besinleri tüketmesi hangi besinlerden uzak durması gerektiğini bilmelidir.
Şeker Hastaları Meyve Yiyebilir Mi?
Şeker hastalarının meyve yemesi hususu şekerli olan her gıdadan uzak durması gerektiği inancı nedeniyle tereddütle yaklaşılan bir durumdur. Şeker içerikli gıdaların tüketilmesi konusunda diyabet hastalarının çok dikkatli olması gerekmektedir. Şeker hastalığının tedavisinde kandaki şeker oranını kontrol altına almak hedeflenmektedir ancak bazı durumlarda yanlış beslenme ile hastalığın tedavisi etkisiz kalabilmektedir. Diyabet hastalarının birçoğu hastalığa özel diyetler uygulamaktadır. Şeker hastalarının meyve yemesi mümkündür hatta işlenmiş gıdalarda bulunan şekeri tüketmeleri yerine meyvede bulunan şekeri almaları daha sağlıklıdır. Dikkat edilmesi gereken husus ise ne miktarda şeker alındığıdır ki bu da meyvenin türüne göre farklılık göstermektedir.
Diyabet Hastaları Hangi Meyveleri ve Sebzeleri Tüketmelidir?
Diyabet hastalarının tüketebileceği besinler, kan şekerinin dengede kalması bakımından önem teşkil etmektedir. Şeker içeriği yoğun olan besinlerin tüketilmesi bazı hallerde sakıncalıdır bazı hallerde ise uygun miktarda tüketilmesi mümkündür. Diyabet hastalarının tüketmesi önerilen meyve ve sebzeler şu şekildedir:
- Portakal
- Karalahana
- Limon
- Lahana
- Ihlamur
- Brokoli
- Şalgam
- Turp
- Ispanak
- Greyfurt
- Çilek
- Böğürtlen
- Tarçın
- Çemen otu
- Zerdeçal
- Sirke
- Sarımsak
- Yaban mersini
- Tatlı patates
- Keten tohumu
- Fındık
- Avokado
- Karahindiba
- Armut
- Havuç
- İncir
Şeker Hastaları Ne Yememeli?
Şeker hastalarının tüketmemesi gereken bazı gıdalar vardır. Bu gıdalar şeker oranı yüksek olan veya işlenmiş şeker barındıran gıdalardır. Şeker hastasının tüketmemesi gereken gıdalar günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan gıdalardır ancak diyabet hastası olan kişilerin perhiz uygulayarak bu gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Diyabet hastalarının mutlaka uzak durması gereken gıdalar şu şekildedir:
- Çaya atılan rafine şeker
- Reçel
- Bal
- Pancar
- Beyaz ekmek
- Beyaz undan yapılan gıdalar
- Kek
- Poğaça
- Beyaz undan makarna
- Bisküviler
- Patates, patates püresi ve patates kızartması
- Mısır
- Cipsler
- Kraker
- Mısır gevreği
- Pirinç
- Alkol türleri
Şeker Nasıl Düşürülür?
Vücuttaki şeker oranını düşürmek için kişinin alabileceği birçok önlem bulunmaktadır. Şekeri düşürmek için yapılabilecek şeyler arasında en önemlisi uzman doktor tarafından uygulanan ilaç tedavisine sıkı biçimde riayet etmektir. İlaç tedavisi bazen haplarla bazen de insülin iğneleriyle gerçekleşmektedir, ilaçların zamanda ve doğru kullanımı şeker iniş çıkışlarını dengelemektedir. İlaç tedavisi diyabet hastası kişi bazı perhizler uygulamak ve yediği içtiği besinlere dikkat etmek zorundadır. Aksi takdirde kandaki şeker oranı kontrolden çıkarak vücutta bazı sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Aynı zamanda kişi egzersiz yaparak, kilo vererek, stresten uzak durarak diyabet hastalığının semptomlarını geriletebilir ve kandaki şeker oranını kontrol altına alabilir.
Şeker Hastalığının Tedavisi Nedir?
Şeker hastalığının tedavi yöntemleri hangi tip şeker hastalığının tedavi edileceğine göre değişmektedir. Şeker hastalığının tedavisi için hastanelerde Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümünün bir alt dalı olan Endokrin bölümüne başvurmak gerekmektedir. Uzman dahiliye doktoru tarafından uzun süreli kontroller biçiminde hastalık takip edilmekte ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Şeker hastalığının iki çeşidi vardır, bunlar tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet biçimindedir. Tip 1 diyabet hastası olan kişilerin ömür boyu insülin tedavisi alması gerekmektedir. Aynı zamanda tip 1 diyabet hastası ola kişiler yaşam tarzlarını diyabet diyeti ve egzersiz yapmak üzere değiştirmelidir. Tip 2 diyabet hastası olan kişiler ise kimi zaman hap ile ilaç tedavisi kimi zaman da insülin ile ilaç tedavisi alabilmektedir. Tip 2 diyabet hastasının hangi biçimde tedavi edileceği hastalığın vücuttaki durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tip 2 diyabet hastalarının da tıpkı tip 1 diyabet hastaları gibi yaşam tarzlarını kandaki şeker oranını dengede tutacak biçimde düzenlemeleri gerekmektedir.
Ayrıca Bakınız: İnsülin Direnci ve Diyabet Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?