Diyaframın yüksekliği nefes darlığına sebep olan bir rahatsızlıktır. Farklı diyafram bozuklukları vardır. Rahatsızlığın seviyesi, görülen semptomlar ve sebebe göre diyafram bozuklukları oluşur. Diyafram bozukluklarının tedavisi de bu unsurlara ve bozukluğun türüne göre değişir. Diyafram bozuklukları arasında sık karşılaşılanlardan biri diyafram yüksekliğidir. Nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri değişebilir. Diyafram bozuklukları doğum anında oluşabileceği gibi daha sonra da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Diyafram Bozuklukları Nelerdir?
Diyaframdaki bozulma türleri oluşum sebebine göre sınıflandırılır. Felç, tümör ve fıtık olarak farklı başlıklara ayrılan türleri bulunur. Diyafram türlerinden fıtık ise kendi içinde üç gruba daha ayrılmaktadır. Diyafram bozuklukları şu şekilde sıralanabilir:
- Diyafram fıtığı: Diyafram fıtığı üç grupta incelenir. Mide fıtığı, travmatik diyafram fıtığı ve doğum sebepli diyafram fıtığı olmak üzere 3 grubu vardır. Sebebe bağlı olarak tedavi süreci değiştirilebilir.
- Diyafram Tümörü: Vücudun farklı yerlerinde görülebilen tümör ihtimali düşük olmasına karşın diyaframda da oluşabilmektedir. Diyafram içinde oluşan farklı tümör çeşitleri vardır. Hem diyaframın kendi tümörlerinden hem de yakın organlardaki tümörlerden bulaş oluşabilir.
- Diyafram Felci: Sinirlerde oluşan yara, iz, enfeksiyon ve sinir bozuklukları gibi sorunlar diyafram felcine neden olabilir. Özellikle Frenik sinirlerde oluşan tahribat diyafram felcine sebep olabilir.
Diyafram Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?
Diyafram yüksekliğinin nedenleri bozukluğun türüne göre de değişebilmektedir. Diyafram yüksekliğinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Doğum esnasında oluşan diyafram bozukluğu
- Anne karnında oluşan diyafram bozukluğu
- Öksürük
- Hamilelik
- Kilo sorunları
- Silah ile yaralanma
- Bıçak ile yaralanma
- Künt travma
- Sinir bozulmaları, hasarları ve sıkışması
- Akciğer kanseri
- Lenf kanseri
- Omurilik hasarları ve yaraları
- Trafik kazası ve sıkışma
Diyafram yüksekliğine sebep olan unsurlardır. Diyafram bozukluklarının görülen türleri ve sebepleri birbirine bağlıdır. Diyafram yüksekliğinin nedenlerinin de tedavi edilmesi önemlidir.
Diyafram Yüksekliğinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diyafram yüksekliğinin tedavisi diyafram bozukluğunun çeşidine göre belirlenir. Diyafram yüksekliğinin nedeni saptandıktan ve tanı koyulduktan sonra tedaviye geçiş yapılır. Tedavi aşamasında kullanılan yöntemler şunlardır:
- Ameliyat
- Reflü tedavisi
- Diyet
- İlaç
- Kemoterapi
- Radyoterapi
Diyafram Yüksekliğinin Tedavisi için Hangi Bölüme Gidilir?
Diyafram bozuklukları için gidilen bölüm hastanelerin cerrahi ile ilgili tıbbi birimleridir. Diyafram bozukluğu için gidilmesi gereken bölümler şunlardır:
- Genel cerrahi
- Göğüs cerrahisi
Diyafram yüksekliğinin tedavi, tanı ve teşhisi için bu bölümlere gidilmesi gerekir. Göğüs hastalıkları bölümü yok ise bu durumda genel cerrahi ile direkt görüşme yapılabilir. Her iki bölümdeki uzmanlar diyafram yüksekliği ile ilgili gerekli çalışmaları yaparak tedavi sürecini başlatacaklardır.
Diyafram Cerrahisi Nedir?
Diyafram cerrahisi diyafram ile ilgili tüm hastalıklar ve rahatsızlıklar ile ilgilenen bir bölümdür. Her hastanede yer almayan bu bölümdeki çoğu doktor genel cerrahi ve göğüs cerrahisi birimlerinde de görev alabilmektedir. Diyafram cerrahisi ile en sık tedavi edilen diyafram rahatsızlıkları şunlardır:
- Fıtık
- Diyafram yükselmesi
- Felç
- Yırtılma
- Kanser
- Tümör
Diyafram Yüksekliği için Ameliyat Olunursa Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Diyafram ameliyatından sonra hastanede kalma süresi çoğunlukla 3 gündür. Bazı durumlarda 4 ve 7 güne kadar uzayabilir. Diyafram yüksekliği problemi yaşayan kişiler ameliyat oldukları takdirde ortalama 3 gün içerisinde hastaneden taburcu edilirler. Diyafram bozuklukları için tedavi uygulandıktan ve kişi hastaneden taburcu edildikten sonra da dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Beslenme düzenine dikkat edilmesi ve kilo alımının dengede tutulması önem taşır. Özellikle vücut kitle endeksi yüksek olan kişilerin uzman doktorların tavsiyelerinden ve tedavilerinden uzaklaşmamaları önerilir.
Ayrıca Bakınız: İltihaplı Romatizma Nasıl Olur?