Ana sayfa Genel Domuz Gribi Nedir?

Domuz Gribi Nedir?

2024
0
Domuz Gribi Nedir?

Domuz gribi, son dönemlerde ortaya çıkan, dünyada ve ülkemizde büyük korkulara yol açan bir grip çeşididir. Önceleri sadece domuzlarda hastalığa yol açan bir virüs, değişim göstererek insanlarda da hastalığa neden olmaya başlamıştır. H1N1 denilen bu domuz gribi virüsü ilk çıktığı zamanlarda aldığı canlarla, insanlarda büyük korkulara yol açmıştı.
Aslında domuz gribi temel de bildiğimiz mevsimsel griple aynı hastalık denilebilir.

Bulaşma yolları, gösterdiği belirtiler ve korunma yolları çok farklılık göstermemektedir. Kötü şöhretini ölümcül olmasına borçlu olan domuz gribi, korkulacak kadar kötü bir hastalık değildir. Gerekli önlemler alındığında ve erken teşhis konulduğunda kolayca atlatılabilir.

Domuz Gribi Bulaşma Yolları Nelerdir?

Domuz gribinin bulaşma yolları, mevsimsel griple benzer şekildedir. Hava yoluyla, bir insandan başka bir insana bulaşır. Domuz gribi virüsü taşıyan birinin, öksürmesi ya da hapşırması ile çevresindeki insanlara bulaşabilir. Ya da domuz gribi taşıyan birinin daha önce hapşırarak virüsü bıraktığı bir yere, bir başkası dokunduktan sonra, elini yıkamadan ağzına ya da burnuna götürerek virüsü alabilir.

Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?

Domuz gribi belirtileri virüs bulaştıktan sonra, 3 gün içinde görülebilir. Bu belirtiler iyi gözlemlenip, domuz gribi şüphesi görüldüğünde bir doktora başvurulması gerekir.

Domuz gribi belirtileri;

 Öksürmek, hapşırmak
 Baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları
 Yüksek ateş
 Üşüme
 Burun tıkanıklığı ya da burun akması
 Gözlerde sulanma
 Yorgunluk ve halsizlik
 Nefes alırken zorlanma
 Kusma
 İshal
 Bilinç kaybı

Bu belirtilerin hepsi aynı anda görülmeyebilir. Belirtilerden birkaçı varsa dahi bir doktora görülmekte fayda vardır.

Domuz Gribinden Korunmanın Yolları

Domuz gribinden korunmanın yolu ilk olarak domuz gribi aşısıdır. Sağlık bakanlığından onaylı yapılan domuz gribi aşısı, hastalığı %90 oranında engellemektedir. Hastalıktan korunmak için, aşı yapmanın dışında da uygulanması gereken bazı önlemler vardır.

 Hasta kişilerle temastan kaçınmalı, aynı mekânda bulunmamaya önem gösterilmeli
 Hasta kişinin kullandığı eşyaları kullanılmamalı
 Temizliğinden emin olunmayan yerlere dokunulduğunda, eller kesinlikle yıkanmalı.
Yıkanmadan ağza ve buruna temas edilmemeli
 Kullanılan eşyalar, sürekli dokunulan yerler temiz olmalı. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar için temiz ortamlar oluşturulmalı.
 Evin içi sık sık havalandırılmalı, bağışıklık sistemini güçlendirmeli. Güçlü bağışıklık sistemi sadece domuz gribi için değil, diğer tüm hastalıklardan korunmak için gereklidir.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!