Saçkıran diğer adıyla “Alopesi Areata” hastalığı psikolojik duruma bağlı, aşırı stres sonucu bağışıklık sistemine zarar veren bir hastalık türüdür. Bağışıklık sistemi zayıf düştüğünde vücut bir çok hastalığa karşı direncini kaybeder, savunmasız kalır. Vücudu zararlı virüs ve bakterilerden koruması gereken antikor, kıl köklerini yabancı gibi algılar ve saç folikül hücrelerine saldırmaya başlar. Bu hastalık vücuttaki kıl köklerini etkisi altına aldığında, bölgesel tabaka halinde, bozuk para büyüklüğünde kıl kayıplarına neden olur.
Saçkıran Kimlerde Görülür ?
Saçkıran, her yaş gurubunda ve cinsiyette görülebilir. Saç ve sakal bölgesinde daha belirgin fark edildiğinden erkeklerde bu hastalık daha çok gözlemlenir. Bazı durumlarda bıyık, kaş ve vücudun diğer bölgelerinde bulunan tüy köklerinde görülmesi mümkündür. Bağışıklık sisteminin direncini azaltan psikolojik sorunların bazıları şunlardır.
- Sıkıntı
- Gerginlik
- Stresli yaşam koşulları
- Genetik yatkınlık
- Ağır travmalar
- Üzüntü
- Uzun süre devam eden hastalıklar
Saçkıranın Tedavisi Var mı ?
Saçkıran, tedavi edilebilir bir hastalık türüdür. Görüldüğünde bir uzmana başvurulmalı ve tedaviyi olunmalıdır. Bundan korunmak için, yukarıda bahsi geçen tetikleyici nedenlerden uzak kalmak gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirici besinler ve mineraller tüketilmelidir. Doğanın bizlere sunduğu bir çok bitkisel takviyelerden yararlanmak gerekir.
Uzmanlara göre vücudun çinko seviyesi düştüğünde, hastalık için uygun zemin oluşmasına sebep olur. Çinko saçların gelişiminde kilit role sahiptir. Saç kökleri yeni saç üretebilmek için çinkoya ihtiyaç duyar. Yeterli çinko almayan vücudun bağışıklık sisteminin çalışması yavaşlar ve hormonal dengesizlikler sonucu hasar gören kıl kökleri kendini yenileyemez ve kayıplar oluşur. Doktorunuzun önerdiği ilaçların yanında, içinde çinko bulunan gıdalarda tüketmelisiniz.
Tedavi için Bitkisel Öneriler
- Çinko; onarıcı bir minareldir. Hayvansal gıdalar, kabak çekirdeği, ceviz, badem, buğday tohumu, tüm tahıllar ve ay çekirdeğinde yüksek oranda bulunur.
- Kırmızı Ginseng; güçlü bir antioksidan ve vücudun eksik bir çok minerallerini tamamlayıcı özeliği sayesinde bağışıklık sisteminin direncini artırır. Adaptojen bir bitki sayıldığından vücudun sinir sistemini de koruyucu özeliğe sahiptir. Eczanelerden ve aktarlardan temin edebilirsiniz.
- Kuersetin; iltihabı gidericidir ve vücudumuzun bağışıklık sisteminde antikor hasarlarına karşı kullanılır. İçerisinde yüksek oranda antioksidan bulundurur. Sinir dokusunu uyaran etkiye sahiptir. Kuersetin, yeşil ve kırmızı biber, böğürtlen, yaban mersininde bulunur. Eczaneler ve aktarlardan temin edebilirsiniz.
- Bitkisel yağlar; lavanta yağı, saf Hindistan cevizi yağı, bedendeki iltihabı azaltır. Biberiye yağı, uygulandığı bölgede kıl köklerini güçlendirir. Günde 2-3 defa saçkıran olan bölgede kullanabilirsiniz.
- Aloevera; yaprağı içerisindeki jel dikkatli şekilde çıkarılır. Daha sonra saçkıran olan alana masaj yaparak uygulanır. Yaklaşık 20 dakika kadar bu alanda bekletilir ve su ile durulanır.
- Sarımsak; sarımsak saçkıran hasarlarına karşı oldukça sık kullanılan etkili bir onarıcı özeliğe sahiptir. İltihap giderici, antioksidan ve filokütliler bulunması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
En bilinen sarımsak kür tarifi :1 ya da 2 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı bal, 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Sarımsaklar ezilerek püre haline getirilir. Ardından içerisine zeytinyağı ve bal eklenir. Merhem haline getirilen karışım saçta hasarlı bölgeye uygulanır. Yaklaşık yarım saat kadar bekletilir. Şampuan ve ılık su yardımıyla temizlenir.
Sağlıklı Mutlu Yarınlar..