Ana sayfa Cinsel Sağlık Frengi Hastalığı (Syphilis) ve Korunma Yolları

Frengi Hastalığı (Syphilis) ve Korunma Yolları

2786
0
Frengi hastalığı ve korunma yolları

Frengi hastalığı, doğru bir tedavi yöntemi uygulanmazsa, istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Tıptaki ismi Syphilis olan hastalık, cinsel yolla bulaşır. Vajina, dış genital organ, makat ve rektum gibi alanlarda bulunan yaralardan, bir başka kişiye bakteri geçmesiyle oluşur. Bakterinin bulaştığı kişide çeşitli yaralar meydana gelir. Hamilelerin frengi olması sonucu, bu hastalık anneden bebeğine plasenta yoluyla geçer.

Frengi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Frengi bulguları, diğer cinsel hastalıkların belirtileri ile benzer özellikte görülür. Cinsel ilişkiden ortalama 3 hafta sonra belirtiler ortaya çıkar. Genital bölgede ağrısız yara, kıl dönmesi veya şişkinlik görülür. Kaşıntısız döküntüler vücudun her yerinde olabilir. En çok avuç içleri ile ayak tabanlarında rastlanır. Frengi belirtileri aşırı hafif olabilmekle birlikte, hiçbir belirti göstermeyebilir de. Hastalığın bulguları 3 farklı evreye ayrılır:

Frengi hastalığının belirtileri

Birinci Evredeki Frengi Hastalığı

İlk belirtiler 7-90 gün arasında kendini gösterir. Bir ya da birden fazla yara oluşur. Bu yaralar vücudun girişinde oluşur ve ağrısızdır. Sert yapıda ve yuvarlak bir biçim alır. Yaralar ağrı hissettirmediği için gözden kaçabilir. Tedaviyle veya tedavisiz olarak iyileşebilir. Kendiliğinden iyileşen yaralar varsa da, ikinci evrenin yaşanmaması için tıbbi müdahale şarttır.

İkinci Evredeki Frengi Hastalığı

Evrenin başlangıcı vücuttaki döküntülerdir. Aynı zamanda klasik frengi yarası da oluşur. Döküntülerin görünümü; kırmızı, kabarık, benekli ve pürüzlü şekildedir. En fazla avuç içlerinde ve ayakların tabanında yayılır. Soluk renkte oluşu, fark etmeyi zorlaştırır. İkinci evrenin diğer belirtileri; lenf bezlerindeki şişmeler, saç dökülmesi, ateş, kilo verme, halsizlik ve kaslarda ağrı olarak sayılabilir. İkinci evrede tedavi edilmeyen frengi üçüncü bir evreye geçiş yapar.

Üçüncü Evredeki Frengi Hastalığı

Gizli ve geç evre olarak bilinir. Daha önceki bazı belirtiler burada kaybolur. Frengi hastalığı diğer evrelerde tedavi edilmezse, uzun seneler vücutta kalır. Tedavi edilmeyen ve üçüncü evreye ulaşan frengi hastalığının, görülme oranı %15 olarak bilinir. Bu grupta yer alan hastaların çoğunda, frengi enfeksiyonunun ortalama 20-30 yıl öncesinde görüldüğü tespit edilmiştir.

Belirtileri arasında; kas hareketlerinde kısıtlılık, felç, his ve görme kaybı, ruhsal sıkıntılar, kalp ve karaciğerde çeşitli rahatsızlıklar sayılabilir.

Tedavi Yöntemi ve Korunma Yolları

Kesin tanı için kan testi yapılır ve yaradan alınan sıvı örneği test edilir. Tanı konulan hastalara, genelde antibiyotik tedavisi uygulanır. Yaranın yol açtığı hasarlar geri getirilemez. Kişinin bir kez frengi olması, bir daha frengi olmayacağı anlamına gelmez. Korunma yolları;

  • Karşılıklı tek eşli olmak
  • Herhangi bir şüpheli durumda cinsel yolla bulaşan hastalıkların testini yaptırmak. Test sonuçları pozitif çıkarsa, bir hekime başvurmak
  • Her cinsel ilişkide kondom kullanmaya özen göstermek. Kondom, frengi yaralarının bulaşmasını önler.

 

Vajinismus ve Cinsel Soğukluk

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!