Ana sayfa Göz Göz Çevresinde Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Göz Çevresinde Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

470
0
Göz Çevresinde Yağ Bezesi Nasıl Geçer?
Göz Çevresinde Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Göz çevresindeki yağ bezelerinin geçmesi için uygulanabilecek bazı cerrahi yöntemler veya doğal yöntemler bulunmaktadır. Yağ bezesi tehlikeli bir yapı değildir, iyi huyludur bu nedenle çoğunlukla tedavi edilmesi gerekmez ve kendiliğinden ortadan kalkar. Göz çevresindeki yağ bezelerinin ortadan kalkması veya oluşmaması için de yağ bezesini oluşturan nedenleri hayatınızdan çıkarmanız gerekmektedir.

Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir?

Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir?
Yağ Bezesi (Lipoma) Nedir?

Yağ bezesinin tanımı, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan içi yağ dolu küçük bir yapıdır. Tümör benzeri bir yapıdır ancak oldukça küçük boyutlarda görülmektedir. Yağ bezesi kalın bir deri ile çevrilidir ve dışarıdan bakıldığında beyaz veya sarı bir renkte görünmektedir. Kapsül biçiminde görülen yağ bezelerine tıp literatüründe lipom adı verilmektedir. Yağ bezeleri herhangi bir sağlık sorununa neden olmamaktadır. Yumuşak bir yapıya sahiptir ve elle üzerinden bastırıldığında hareket ediyormuş gibi görünür. Her yaşta insanda yağ bezesi oluşabilmektedir ancak çocuklarda nadiren rastlanmaktadır. Normal koşullarda yağ bezesinin tehlikeli bir yönü yoktur, belirtisi ise yalnızca bezeyi oluşturan şişliktir. Ağrı veya çoğalma gibi belirtiler göstermezler. Yağ bezesi ağrı veya akıntıya neden olursa, büyürse, renk değiştirirse, kızarırsa doktora başvurulmalıdır. Bazı durumlarda yağ bezeleri anormal büyümeler gösterebilir böyle durumlarda cerrahi müdahale gerektirmektedir. Vücutta genellikle sırt, boyun, kol, bacak ve yüzde görülmektedir.

Lipoma (Yağ Bezeleri) Tehlikeli Midir?

Lipoma adı verilen yağ bezeleri, çoğunlukla bir tehlike teşkil etmez çünkü yağ bezeleri iyi huyludur. Herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçmektedir. Yağ bezesi ağrılı veya akıntılı olursa, büyürse, şişkinlik gösterirse, renk değiştirirse acilen doktora başvurulmalıdır. İyi huylu olan lipomalar yerine kötü huylu cilt anormalliği olma ihtimali bulunmaktadır. Yağ bezelerinin kanserli bir yapıya dönüşmesi çok düşük bir ihtimaldir. Yağ bezesinde herhangi bir anormallik görüldüğünde her ihtimal göz önünde bulundurularak mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

Ayrıca Şeker Hastalığının Göze Etkisi Nedir? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Göz Çevresinde Yağ Bezesi Neden Olur?

Göz Çevresinde Yağ Bezesi Neden Olur?
Göz Çevresinde Yağ Bezesi Neden Olur?

Göz çevresinde oluşan lipomalara, ksantelazma adı verilmektedir. Gözün alt bölgesinde veya göz kapağında yağ bezesi görülebilmektedir. Göz çevresinde oluşan yağ bezeleri genellikle kolesterol veya lipoproteinlerin aşırı birikmesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Göz çevresinde oluşan lipomalar çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır, gençlerde veya çocuklarda gözde yağ bezesi oluşumu nadiren görülmektedir. Kadınlarda yağlı cilde yatkınlık nedeniyle yüzde yağ bezesi oluşumuna daha sık rastlanmaktadır. Göz çevresinde yağ bezesi oluşmasına neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Genetik faktörler
  • Aşırı kilo (obezite)
  • Beslenme alışkanlıkları
  • Hareketsiz (sedanter) yaşam tarzı
  • Metabolik hastalıklar
  • Göz çevresindeki damarların yağlanması
  • Kanda bulunan trigliserid ya da kolesterol oranının yüksek olması

Göz Çevresindeki Yağ Bezeleri İçin Neler Yapılabilir, Nasıl Geçer?

Göz çevresinde oluşan yağ bezelerinin tedavisi için öncelikle görünen cilt anormalliğinin yağ bezesi olup olmadığından emin olmak gerekmektedir. Uzman doktora muayene olarak ciltteki yapının yağ bezesi olup olmadığı anlaşılmaktadır. Yağ bezesi tanısını koymak için doktorun fiziken muayene etmesi yeterli olmaktadır. Göz çevresinde çıkan yağ bezesi herhangi bir ağrıya neden olmaz veya kişinin görme duyusunu etkilemez. Yağ bezesinin göz kapağını ağırlaştırması ve bu nedenle görmenin etkilenmesi bazı hallerde mümkündür. Göz çevresindeki yağ bezesinin tedavi edilmesini isteyen kişi uzman doktor yardımı almalıdır. Göz çevresindeki lipomalar için ilaç tedavisi uygulanmaz, cerrahi bir müdahale ile yağ bezesi vücuttan alınır. Yağ bezesini doğal yöntemler ile de vücuttan atmak mümkündür. Göz çevresindeki yağ bezesinin geçmesi için uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Göz altı yağ bezesi lazer tedavisi: Lazer ablasyon ile kişinin yağ bezesi ortadan kaldırılmaktadır. Bir tür cerrahi operasyondur ve farklı türleri de bulunmaktadır. Bezenin alındığı bölgede küçük izler veya renk değişimleri görülebilmektedir.
  • Doğal Yöntemler: Yağ bezelerinin oluştuğu bölgeye cilt bakımı yapmak ve cildi temiz tutmak en etkili yöntemdir. Kişinin cilt temizleme yağları veya jelleri ile düzenli olarak o bölgeyi temiz tutması gerekmektedir. Bir pamuğun üzerine dökülen sirke ile düzenli olarak o bölgeyi silmek de zamanla yağ bezesinin ortadan kalkmasında etkili olmaktadır.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!