Ana sayfa Genel Hava Kirliliğinin Sağlık Üzerindeki Etkisi

Hava Kirliliğinin Sağlık Üzerindeki Etkisi

3463
0
Hava kirliliği

Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkisi çağlardan beri bilinmektedir. Normal şartlarda havanın %78’i azot, %20’si oksijen, %1’i argon ve geri kalan kısım da diğer gazlardan oluşur. İnsan sağlığını ve ekolojik dengeyi bozacak şekilde havanın değişime uğraması, havada yer almaması gereken maddelerin havaya karışması sonucunda oluşan duruma hava kirliliği denir.

Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkisi

Hava kirliliği, nüfusun artışı, şehirlerin büyümesi, sanayinin gelişmesi ile birlikte artış gösterir. Bölgesel taşınım, asitlerin depo edilmesi, sera gazlarında artış ve ozon üretimi sebebiyle hava kirliliği küresel boyutlara ulaşmış durumda. Trafik, sanayi, ulaşım, ısınma kaynaklı kirleticiler, topografik yapı ve kimyasal dönüşüm gibi sebepler de çevre ve iklim üzerinde olumsuz etkiler yapar.

Hava Kirliliğinin Sağlık Üzerindeki Etkisi Nasıldır?

Hava kirliliği

Hava kirliliğinin ortaya çıkardığı sonuçlar; kirli havanın vücuda giriş şekline, vücutta kalma süresine ve insanların genel sağlık durumlarına göre değişiklik gösterir. Hava kirliliğinin insan sağlığındaki etkisi yadsınamaz derecede önemlidir. Kalp ve akciğer rahatsızlıklarından dolayı ölüme bile yol açan hava kirliliği, özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı yerlerde astım, alerji, kronik hastalıklar, kanser ve KOAH gibi hastalıkların yaygınlaştığı bilinir. Solunum ve dolaşım yollarına zarar verir. Yapılan bir bilimsel araştırmaya göre hava kirliliğinin, toprağa çöken kirletici yoluyla gıdalara geçerek sindirim sistemi problemlerine yol açtığı kanıtlanmıştır.

Sağlık Psikolojisi ve Çalışma Alanları

NabızTR İnstagram Hesabımızı Takip Edin: @nabiztrcom

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!