Hepatit A hastalığı, Hepatit A virüsü nedeniyle karaciğerde iltihaplanma olayının görülmesidir. Virüs karaciğerde enfeksiyonlara yol açar ve enfeksiyonun bulaşması fekal-oral yoldan olur. Hepatit A hastalığı, virüsün enfekte olduğu su veya yiyeceklerin alınması ile bir kişiden diğerine geçer. Ayrıca, virüsü taşıyan kişiyle yakın temasta olmak da hastalığı bulaştırır.
Hepatit A Kişiden Kişiye Nasıl Bulaşır?
Hepatit A virüsü, 28 gün kadar kuluçka dönemi yaşar. Virüsün çevresel faktörlere bağlı olarak, aylarca vücut dışında canlı kalabilme ihtimali bulunur. Hepatit A hastalığı virüsü, 85 derecenin üstündeki sıcaklıkta ortalama 1 dakika ölür. Gıdalar pişirildikten sonra virüs bulaşmışsa da, enfeksiyon kaynağı yaratır. Bu hastalık;
- Hepatit A taşıyanların dışkısı yoluyla,
- Virüsün bulaştığı yiyecek ve içeceklerin iyice kaynatılmaması veya az pişirilmesiyle,
- Hasta kişiyle cinsel temas yaşandığında
- Hasta kişiye doğrudan temas yoluyla
- Hastanın dışkısının bulaştığı eşyalara temas halinde,
- Kan bağışı yapanların kanlarındaki virüsle,
- Klorlanmamış ve Hepatit A virüsü taşıyan havuzlarda yüzme sebebiyle bulaşır.
Hepatit A Hastalığı Hangi Belirtileri Gösterir?
Hastalık bulaştıktan 2-5 hafta sonra bazı belirtiler görülür. Bunlar;
- Halsizlik
- Ateş yükselmesi
- İştahsızlık durumu
- Mide bulantısı veya kusma
- Karın ağrısı veya sancı hissetme
- Dışkı renginde açıklık görülmesi (gri renkte dışkılama durumu)
- Eklemlerde ağrıların yaşanması
- Sarılık hastalığı
- İdrar renginin koyu olması
Hepatit A hastalığı, bu belirtilerin hiçbiri görülmeden de geçirilebilir. 6 yaşından büyük çocukların neredeyse %70’i belirtisiz olarak bu hastalığı geçirir. Yetişkinlerde ise hastalık belirtilerinin yaşandığı görülür. Karaciğer rahatsızlığı olan kişilere Hepatit A bulaşması, riskli bir durumdur ve önlem alınmazsa ölümle bile sonuçlanabilir.
Hepatit A Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu rahatsızlığın özel olarak bir tedavi yöntemi bulunmaz. Dinlenme, sağlıklı ve dengeli beslenme, yeterli sıvı tüketimi ve tıbbi gözlem önerilir. Çocukluk dönemlerinde, koruyucu olarak aşı yaptırmak önemlidir. Hastalığa yakalanan kişinin, yakınlarında olanlara da virüsü bulaştırmaması için, diğer herkesin koruyucu aşıyı yaptırması gerekir. Hepatit A geçiren kişiler, bu hastalığa karşı koruyuculuk kazanırlar. Bir Hepatit türü hastalığa yakalananların, diğer hepatitlere yakalanma ihtimalleri düşüktür.