Tıbbi terimleri çok fazla sevmeseniz de hastalıkların bir çoğu bu tıbbi terimlerle isimlendiriliyor. Bazen yaşadığınız ya da bir yakınınızın yaşadığı hastalığı takip etmek isterseniz, bu tıbbi terimler üzerinden araştırma yaparsınız. İşte o tıbbi terimlerden birisi de HÜS.
Çok yabancı bir kelime gibi gelen HÜS, Hemolitik Üremik Sendrom açılımı olarak biliniyor ve önem verilmesi gereken hastalıklar arasında geliyor.
Bu hastalık nedir ve tıbbi teriminin açıklaması ne? Bunlara daha yakından bakalım ve hastalığa yakalananlara bir bilgilendirme yapmış olalım.
HÜS Nedir?
Hemolitik Üremik Sendrom, böbrek yetmezliğine neden olabilen hastalıklardan birisidir. Hastalığa neden olan E.coli olarak bilinen bir bakteridir.
Bakterinin oluşturduğu enfeksiyon sonrasında ortaya çıkan hastalık, böbreğin içerisindeki minik damarların hasar görmesiyle sonuçlanır. Damarlar hasar gördüğü için zaman içerisinde böbrekte kalıcı hasarlar ortaya çıkar ve bu da yetmezliğe neden olur.
Nasıl Bulaşıyor?
E.coli bakterinin nasıl bulaştığı önemli. İyi pişmemiş olan etler ve sağlıklı olmayan mandıralarda üretilen ürünlerden bu bakteri alınabilir.
Ayrıca yaz aylarında yeteri kadar temizlenmemiş olan su parkları nedeniyle de bakterinin bulaşması gösterilebilir. Bakterilerin bulaşmasını engellemek için temizliğe dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca yaz aylarında tükettiğiniz süt ve süt ürünlerine de dikkat edin.
Belirtileri Neler?
HÜS hastalığının belirtileri çok nettir. Evrelere göre hastalık belirtilerinde değişiklikler olabilir ama ilerleme genelde aynıdır. İlk bulgularda görünen belirtiler:
- Kanlı ishal
- Ateş
- Kusma
- Halsizlik
- Ciltte solukluk
- Halsizlik
- Ağızda oluşan morluklar
- Ödem
olarak görülür.
HÜS Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tedavisi için mutlaka hastane ortamı şarttır. Hastalık yoğun bakım şartları bile gerektirebilir. Böbrek fonksiyonlarının tam olarak işlemediği ve ödem oluştuğu zamanlarda diyaliz yapılması gerekir.
Hastalığın kendi kendine geçmesinin mümkün olmadığını söylemek gerekiyor. Yani ne olursa olsun, belirtilerin gözlendiği kişilerin tedavi amaçlı olarak hastaneye yatması gerekiyor. Tedavinin nasıl ve ne şekilde devam edeceğine karar verecek olan doktorlar olacaktır.