İltihaplı romatizma hastalığı kişinin kas ve iskelet sisteminde görülen ciddi bir enfeksiyonel hastalıktır. Hastalığın ileri yaşlarda ve özellikle kadınlarda görülme olasılığı yüksektir. İltihaplı romatizmanın nedeni henüz net olarak belirlenemese de belirtileri oldukça ağırdır. Zamanla bu hastalığın belirtileri kişinin farklı organlarını etkilemektedir. İltihaplı romatizma hastalığının tedavisi hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz ancak hastalığın kontrol altına alınmasını sağlamaktadır. İltihaplı romatizma belirtileri gösteren kişiler ilgili bölüme giderek tedavi olmalıdırlar.
İltihaplı Romatizma (Romatoid Artrit) Nedir?
İltihaplı romatizmanın tanımı, kişinin kas ve iskelet sisteminde sağlık sorunlarına yol açan bir romatizma çeşididir. Kişinin özellikle eklem dokusu başta olmak üzere vücudundaki dokulara karşı bağışıklık sistemi tarafından gösterilen bir tür reaksiyon iltihaplı romatizmaya neden olmaktadır. Söz konusu doku reaksiyonu devamında kronik iltihaplanmalara neden olmaya başlamaktadır. Vücutta cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları gibi birçok organa zarar vermektedir. Kişinin kendi bağışıklık sisteminin vücudundaki bazı dokularına bir bozukluk nedeniyle saldırması olarak da tanımlanabilmektedir. İltihaplı romatizma hastalığına sahip olan kişide farklı belirtiler ortaya çıkmakta ve devamında özellikle kişinin eklemleri ve bazı organları zarar görmektedir.
İltihaplı Romatizmalar Neden Olur?
İltihaplı romatizma hastalığının sebebi temelde kişinin vücudunda normalde bulunan moleküllerin bağışıklık sistemi tarafından yabancı algılanarak bağışıklık sisteminin dokulara saldırmasıdır. Kişinin bağışıklık sistemi eklemlerini çevreleyen zarlara saldırır ve bu eklem zarları kalınlaşarak enfeksiyona benzer bir duruma sebebiyet verir. Eklem zarlarının kalınlaşması nedeniyle kemikteki kıkırdak ve kemik dokusu yok olmaya başlar. Ancak iltihaplı romatizmaya neden olan ilk “yabancı algılayarak saldırma” eyleminin nasıl gerçekleştiği henüz tıp bilimi tarafından açıklanamamaktadır. İltihaplı romatizma sonucu oluşan enfeksiyon nedeniyle zamanla kişinin vücudundaki diğer organlar da etkilenmektedir.
İltihaplı Romatizmanın Belirtileri Nelerdir?
İltihaplı romatizmanın semptomları, kemiklerde başlar ancak zamanla vücuttaki diğer organlara yayılabilmektedir. Hastalığın belirtileri dönem dönem artış gösterir dönem dönem azalır. İltihaplı romatizmanın kalıcı hasarlara yol açmaması için hastalığın belirtilerini gösteren kişilerin en kısa zamanda tedavi için gerekli önlemleri alması gerekmektedir. İltihaplı romatizmaların belirtileri yoğunlukla kas ve iskelet sisteminde ortaya çıkmaktadır ancak hastalık başka organları etkiliyorsa belirtiler o organlarda da gözlemlenebilmektedir. İltihaplı romatizma hastalığına sahip olan kişilerde şu belirtiler görülmektedir:
- Başta el bileği ve el eklemleri olmak üzere, tüm eklemlerde tutuluma bağlı eklem ağrısı, boyunda 1. ve 2. omur arasındaki eklemin tutulumuna bağlı boyun ağrısı
- Etkilenen eklemlerde şişlik, kızarıklık, sıcaklık artışı
- Etkilenen eklemlerde istirahatle artan ve hareketle azalan, özellikle sabahları belirgin olan ağrı ve 30 dakikadan uzun süren sabah tutukluğu
- Eklem hareket açıklığında azalma
- Uzun dönemde, el ve parmak eklemlerinde daha belirgin olmak üzere, etkilenen eklemlerde deformitelerin gelişmesi
- Etkilenen eklem yüzeylerinde nodüler çıkıntıların varlığı (romatoid nodüller)
- Halsizlik, yorgunluk
- Ateş
- Kilo kaybı
İltihaplı Romatizmanın Tedavisi Nedir?
İltihaplı romatizmanın tanısı ve tedavisi ile hastalığın tamamen ortadan kalkması sağlanamamaktadır. İltihaplı romatizmanın tedavisi ile hastalığın semptomlarını geriletmek veya ortadan kaldırmak, iltihaplanmayı belirli bir seviyede tutmak, iltihaplanmaya bağlı olacak kalıcı sağlık sorunlarını veya fonksiyon kayıplarını önlemek hedeflenmektedir. Hastalığın tedavisi için Romatoloji adı verilen tıp alanına başvurmak ve romatolog adı verilen uzman doktorlar tarafından tedavi olmak gerekmektedir. İltihaplı romatizma hastalığının tedavisi için ilk başta anti-infamatuar ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ardından hastalığı modifiye eden anti romatizmal tedaviler ile hastalığın uyutulması aşamasına geçilmektedir. Hastalığın tedavisi sırasında fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi gibi bölümlerden destek alınabilmektedir. Kişinin yaşam tarzını değiştirmesi ve eklemlerini gelişimi için gerekli fiziki tedbirleri alması oldukça önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Romatizma Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?