Ana sayfa Diyabet İnsülin Direnci ve Diyabet Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

İnsülin Direnci ve Diyabet Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

1927
0
İnsülin Direnci ve Diyabet Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?
İnsülin Direnci ve Diyabet Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

İnsülin direnci ve diyabet arasındaki bağlantı aslında bir tür neden sonuç ilişkisi biçimindedir. İnsülin direncine sahip olan kişilerde belirli bir süre sonra diyabet hastalığı da ortaya çıkabilmektedir. İnsülin direnci de diyabet hastalığı da oldukça ciddiye alınması gereken sağlık sorunlarıdır çünkü zamanla hastanın hayatını kalitesizleştirmekte ve hatta organ kayıpları gibi istenmeyen sonuçlara neden olabilmektedir. İnsülin direnci ve diyabet tedavisi ile kişinin kan şekeri kontrol altına alınmaktadır.

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin Direnci Nedir?
İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direncinin tanımı, kişinin vücut organlarının insülin hormonuna karşı üstlenmesi gereken işlevi yerine getirememesinden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Vücuttaki kasve yağ dokusu ile karaciğer insülin hormonuna karşı tepki geliştiren yapılardır ancak insülin direnci nedeniyle bu tepki bozulur. Bu nedenle insülin hormonu işlevini yerine getiremez ve kandaki şeker düzeyi yüksek kalır. Vücuda alınan besinlerin insülin hormonu sayesinde enerjiye dönüştürülebilecekken, doku ve organların duyarsızlığı nedeniyle dönüştürülemez hale gelmektedir. İnsülin direnci bir süre sonra diyabet başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kişide insülin direnci olduğunu gösteren belirtiler şu şekildedir:

  • Cilde renk veren pigmentlerin artışından ötürü koyulaşma
  • Deride yumuşama
  • Hızlı ve aşırı kilo alma
  • Kilo vermede sıkıntı yaşama
  • Adet düzensizliği
  • Aşırı tüylenme
  • Kendini enerjisiz hissetme, sabahları yorgun kalkma
  • Yemeklerden sonra uyku basması
  • Konsantrasyon ve algılama güçlüğü
  • Soğuk terleme ve üşüme
  • Vücut direncinde azalma
  • Hızlı yeme, sık ve çabuk acıkma
  • Baygınlık hissi
  • Elde ayakta titreme

İnsülin Direnci Nasıl Hesaplanır?

İnsülin direncinin hesaplanması, kişide bu sağlık sorununun var olup olmadığını veya var ise nasıl bir durumda olduğunu tespit etmek bakımından önemlidir. İnsülin direnci HOMA adı verilen, kan şekeri değerlerine göre hesaplanan bir matematiksel formül ile ortaya konmaktadır. Kişiye insülin direnci tanısının konması için hastaneye başvurarak bazı kan şekeri tahlilerini yaptırması gerekmektedir. Kan tahlili yaptırmak isteyen kişiler aç bir biçimde hastaneye başvurması gerekmektedir. Uzman doktora başvurularak yaptırılacak kan testleri şu şekildedir:

  • Açlık Plazma Glukoz Tesi
  • Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT)
  • HbA1c Testi

Söz konusu testler yapıldıktan sonra kişide var olan insülin direnci ve insülin direncine bağlı hastalıklar tespit edilerek, belirtilerin ortadan kalkması için tedaviye başlanmalıdır. Bu tarz tedaviler genelde uzun sürelidir ve hayat tarzının değişikliği anlamıma gelmektedir.

Diyabet ve İnsülin Direnci

Diyabet hastalığı halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen ve kan şekerinin devamlı olarak normal insanlardakinden daha yüksek seyretmesine neden olan kronik bir hastalıktır. İnsülin hormonu gün içerisinde besinlerle aldığımız şekerin parçalanarak enerjiye dönüşmesini sağlamaktadır. İnsülin direnci olan kişilerde karaciğer, kas ve yağ dokusu insülin hormonuna karşı duyarsızlaşmaktadır. Bu nedenle vücuttaki kan şekeri dengesi sağlanamamakta ve kandaki şeker oranı sürekli yüksek kalmaktadır. Kandaki şeker oranının yüksek olması da tip 2 diyabet hastalığına neden olabilmektedir. Böylece insülin direncinin diyabet hastalığının nedeni veya temeli olduğu söylenebilmektedir. Diyabet hastalığınım teşhis ve tedavi edildiği süreçlerde insülin direnci tespit edilerek iyileştirilmeye çalışılmaktadır. İnsülin direnci veya diyabet tedavi edilmediğinde kişinin sağlığını ciddi oranda tehlikeye atabilmektedir.

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?
Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir?

Diyabet hastalığının tanımı, kişinin kanındaki glukoz (şeker) seviyesinin devamlı olarak normal bir insandan yüksek olması nedeniyle kişinin idrarında glukoza rastlanması biçiminde yapılabilir. Diyabet hastalığı tüm dünyada çok sık rastlanan ve genetik faktörlere de bağlı olan bir hastalıktır. Diyabet hastalığının birçok belirtisi bulunabilmektedir ancak en sık rastlanan üç temel belirtisi şu şekildedir: çok yeme ve doymama, çok idrara çıkma, ağızda kuruluk. Bulanık görme ve yaraların normalden çok daha geç iyileşmesi de diyabet hastalığının sık rastlanan belirtilerindendir. Diyabet hastalığının tip 1 ve tip 2 adı verilen iki çeşidi bulunmaktadır. Tip 1 diyabet hastalığının nedeni çoğunlukla genetiktir ve kişinin pankreasında oluşan rahatsızlıklar nedeniyle görülmektedir. Tip 2 diyabet hastalığı ise genetik, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, gebelik ve stres gibi birçok nedene dayanabilmektedir. Tip 2 diyabet hastalığında vücuttaki bazı organlar kan şekerini düşürmesi gereken insülin hormonuna karşı bozulmuş tepkiler verir ve bu nedenle kandaki şeker oranı düşmemektedir.

Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Diyabet hastalığının tedavi yöntemleri kişinin hangi tip diyabet olduğuna veya hastalığın ilerleme durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Diyabet hastalığının tedavisi için öncelikle uzman hekimler tarafından hastanelerde yaptırılan kan testleri ile diyabet tanısı konmaktadır. Diyabet hastası olduğundan şüphelenen kişi Dahiliye bölümünün alt dalı olan Endokrin bölümüne başvurmalıdır. Tip 1 diyabet hastalığı olduğu tespit edilen kişiye doktor kontrolünde insülin tedavisi ve kan şekerini düzenleyici diyet tedavisi uygulanmaktadır. Tip 2 diyabet hastası olan kişiye ise doktor kontrolünde oral antidiyabetik ilaçlar verilmekte ve diyabete uygun bir beslenme düzenine geçiş tedavisi uygulanmaktadır. Diyabet ve insülin direnci kontrol altına alınmadığında organ kaybına varan ciddi sağlık sorunları oluşmaktadır.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!