Ana sayfa Böbrek Sağlığı Kanala Düşen Böbrek Taşı Nasıl Alınır?

Kanala Düşen Böbrek Taşı Nasıl Alınır?

1372
0
kanala düşen böbrek taşı nasıl alınır
kanala düşen böbrek taşı nasıl alınır

Böbrek taşının kırılması, özellikle büyük boyuttaki böbrek taşlarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Böbrek taşının şiddetli ağrısı hastaya zor dönemler yaşatmaktadır ve bu nedenle hastanın doktor kontrolünde taşı idrar yolu ile atması gerekmektedir. Büyük taşlar böbrek kanalı tıkar ve çoğu zaman basit yöntemlerle vücuttan atılması mümkün olmamaktadır. Tıkanıklık nedeniyle böbrek çok zarar görmektedir ve ağrı dayanılmaz boyutlara varmaktadır. Böyle durumlarda taşın kanaldan atılabilmesi için daha küçük parçalara ayrılması gerekmektedir. Böbrek taşı belirtileri yaşayan kişilerin en kısa zamanda hastaneye başvurarak durumuna uygun tedaviyi alması gerekmektedir.

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşının tanımı, kişinin böbreğinde bulunan kanallarda biriken ve sert bir yapı oluşturan minerallerdir. Böbrek taşları oluştuğunda kişinin böbreğinde tıkanıklık nedeniyle bir tür basınç meydana gelir ve bu nedenle hasta şiddetli ağrılar yaşamaya başlamaktadır. Böbrek taşı ağrısının vücutta yaşanılan katlanması zor ağrılardan biri olduğu toplum tarafından söylenmektedir. Böbrekte yaşanan tıkanıklık kişinin böbreğine zarar vermektedir. Böbrek taşlarını düşürmek için tıbbi veya alternatif yöntemler kullanılmaktadır, genellikle idrar yolu ile düşürülmesi hedeflenmektedir. İdrar yolu ile düşmeyen böbrek taşlarına çeşitli tıbbi müdahaleler uygulanabilmektedir. Böbrek taşları düşse bile çoğu zaman aynı kişiden yeniden ve yeniden oluşmaya devam etmektedir.

Böbrek Taşı Neden Olur?

Böbrek taşı oluşumu, kişinin böbreklerindeki kanallarda gerçekleşmektedir. Böbrekler insan vücudunda dolaşan kanın süzülmesi ile görevli bir organdır. Kişinin sağ ve sol arka bel boşluğunda birer tane böbreği bulunmaktadır. Böbrek kanı süzme işlevini yerine getirirken bazı mineraller kanallarda birikir ve idrar ile dışarı atılamaz. Biriken bu mineraller zamanla sert bir yapı oluşturur ve bu sert yapıya böbrek taşı adı verilmektedir. Böbrek taşı kişide ağrılara neden olur, özellikle taş düşürme süreçleri oldukça sancılı geçmektedir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Börek taşının semptomları arasında en belirgini şiddetli ağrıya neden olmasıdır. Böbrek taşları kişide bir süre herhangi bir belirti oluşturmayabilir ancak taş birikimi arttığında böbrek, mesane gibi bölgelerde idrar birikimine neden olmaktadır. İdrar birikimi boyutuna vardığında çok şiddetli sancılar oluşmaktadır. Böbrek taşının idrar yolunu tıkaması durumunda şu belirtiler ortaya çıkmaktadır:

  • Sırtta kaburgaların alt kısmında ağrı
  • Alt karın bölgesine yayılan ağrı
  • İdrarda yanma ve acı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İdrarın yapısı, rengi ve yoğunluğunda değişiklik
  • İdrarda kan
  • Enfeksiyon

Böbrek Taşları Nasıl Düşürülür, Tedavisi Nasıl Olur?

Böbrek taşını tedavisi için doktor müdahalesi ile veya doktor tavsiyesiyle uygulanan alternatif yöntemler kullanılmaktadır. Böbrek taşını düşürmek için hangi yöntemin uygulanacağı taşın boyutuna veya böbrek içindeki durumuna göre değişiklik göstermektedir. Genellikle taşın idrar yolu ile atılması en sağlıklısıdır ancak büyük taşlarda cerrahi yöntemlerle taşın vücuttan çıkarılması biçiminde bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Küçük böbrek taşlarında doktor kontrolünde kullanılan ilaçlarla veya alternatif tıp yöntemleriyle taşın idrar yoluyla atılması hedeflenmektedir. Böbrek taşları ağrılı olduğu için böbrekten hemen atılması için hasta alternatif tıp yöntemlerine de sıkça başvurmaktadır.

Taşın boyutunun büyük olduğu durumlarda başvurulabilecek cerrahi yöntemler arasında böbrek taşının lazer veya ultra-sonik taş kırıcılar ile kırılarak dışarı alınması bulunmaktadır. Ameliyat sırasında kişinin sırtından küçük bir delik açılarak taş kırma yöntemi uygulanır. Eğer böbrek taşları idrar kanalına düşmüşse yine aynı şekilde taş kırma yöntemlerinden biri tercih edilebilir veya idrar yolundan üreterorenoskopi ile girilerek lazer ile kırma işlemi gerçekleştirilebilir. Taşın kırılmasının ardından hasta yine taşları idrar yolu ile düşürmeye çalışmaktadır, böbrek taşı artık küçük boyutlarda olduğu için idrar ile atılması kolaylaşmaktadır.

Ayrıca Bakınız: Böbrek Taşına İyi Gelen Eşkina Balık Taşı Nasıl Kullanılır?

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!