Kandida mantarı, ağız, sindirim, cilt, ayak tırnakları ve vajina gibi bölgelerde görülen bir enfeksiyon. Her insanın vücudunda bulunabilen bu mantar, normal şartlarda sindirime ve besinlerin emilimine yardım ediyor. Peki, neden sağlığa zararlı bir hale gelebiliyor?
Doğum kontrol haplarının kullanımı yaygınlaştığı için, kadınlarda, bu mantarın görülme sıklığı daha fazla. Mevsim değişikliği veya başka bir sebepten yorgun olduğunuzu düşünüyorsanız; sebebi Kandida olabilir!
Kandida Mantarı Kaç Çeşit?
İnsan vücudunda 150’den fazla Kandida var. Hatta, Candida Albicans isimli mantar, bütün enfeksiyon olaylarının neredeyse yarısından sorumlu.
Kandida Ne Zaman Zararlı Hale Geliyor?
Kandida mantarı sindirim ve besin emilimine faydalı, ancak fırsatçı bir mantar türü olduğu için, bağışıklık sistemi düştüğü zamanlarda hızlıca çoğalıyor. Aşırı çoğalma durumunda ise enfeksiyonlara yol açıyor.
Kandida Mantarının Çoğaldığını Nasıl Anlarız? Belirtileri Neler?
Kandida mantarının çoğalmasının birçok belirtisi bulunuyor. En sık görülenler ise;
- Kronik yorgunluk durumları
- Zayıflayan bağışıklık sistemi
- Mide bulantısı
- Kabızlık, şişkinlik, ishal
- Egzama artışı
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonun olması
- Aşırı sinir ve değişken ruh hali
- Anksiyete ya da depresyon
- Eklemlerde ağrı
Kandida Mantarı Çoğalma Nedenleri Nelerdir?
Kandida mantarının çoğalma sebepleri;
- Aşırı rafine şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme
- Aşırı alkol tüketimi
- Stres
- Yoğun şekilde antibiyotik kullanmak
- Doğum kontrol haplarının kullanılması
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
Kandida Mantarı Diyeti Nedir?
Bu diyet, Kandida enfeksiyonunun belirtilerini hafifletmek amacıyla uygulanan katı bir programdır. Kandida diyetinde şeker, alkol, glüten, bazı süt ürünleri ve zararlı katkı maddelerinin kullanımı yasaktır. Düşük şeker oranlı meyveler, nişasta bulunmayan sebzeler ve glütensiz yiyecekler ağırlı olarak tüketilir. Programda, özellikle glutene yer verilmiyor. Çünkü, glutenli besinler bağırsak mikrobiyotasına zarar veriyor.