Ana sayfa Kanser Kanser Hastasının Kan Değerleri Nasıl Yükselir?

Kanser Hastasının Kan Değerleri Nasıl Yükselir?

1164
0
Kanser Hastasının Kan Değerleri Nasıl Yükselir?
Kanser Hastasının Kan Değerleri Nasıl Yükselir?

Kanser hastasının kan değerlerinin artırılması için kişinin kendi başına alabileceği bazı önlemler bulunmaktadır. Kanser tedavisi süresince doktorlar, kanser hastasının kan değerleri için düzenli olarak kontrol yapmakta ve gerekli önlemleri almaktadır.

Kemoterapi ve Kan Değerleri

Kemoterapi tedavisi, kanser hastası olan kişilerin tedavi sürecinde uygulanan bir kimyasal ilaç tedavisidir. Kemoterapi sırasında kanser hastası olan kişide birçok sağlık sorunu görülebilmektedir. Kan değerlerinin düşmesi de kemoterapinin yan etkilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kemoterapi alan kanser hastasının vücudunda kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trambositlerde düşüş meydana gelebilmektedir. Meydana gelen kan değerleri düşüşünün nedeni ise kemik iliğindeki kan yapımının baskılanmasıdır. Sayılan kan hücrelerinin düşmesi her bir kan değeri için vücutta farklı olumsuzluklara neden olmaktadır. Kırmızı kan hücrelerindeki düşü halsizlik ve aşırı yorgunluğa, beyaz kan hücrelerindeki düşüş kişinin vücudunun enfeksiyona açık olmasına ve trombositlerdeki düşüş ise burun veya diş eti kanamalarına neden olabilmektedir.

Kan Tahlili İle Kanser Tanısı Konabilir Mi?

Kan Tahlili İle Kanser Tanısı Konabilir Mi?
Kan Tahlili İle Kanser Tanısı Konabilir Mi?

Kan tahlili ile kanser teşhis etmek direkt olarak mümkün değildir ancak kan testi sonucunda kanser ihtimali tespit edilebilmektedir. Kan testi ile kan değerlerindeki düşüş veya herhangi bir değişiklik kanser şüphesi uyandırır ve uzman doktor doku örneği alarak ya da herhangi başka bir yöntemle kanseri teşhis eder. Kan tahlili doktora kişinin kanser olma ihtimalinin bulunduğunu gösterir. Kanseri teşhisi için kullanılan kan testleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Tam Kan Sayımı: Tam kan sayımı testi, hemogram veya CBC olarak adlandırılır ve çoğu hastanede yaygın kullanılan bir testtir. Başta tümör, enfeksiyon, lösemi olmak üzere çoğu kanser türünün teşhisinde kullanılmaktadır. Hemogram testi pratik ve güvenilir bir testtir, kan hücrelerinin sayısını ve niteliğini tespit etmektedir. Hastaneye gidip kan testi verdiğinizde genelde standart olarak bu test uygulanmaktadır.
  • Tümör Marker Testleri: Kişinin vücudunda tümör olduğunda kandaki birçok değer bundan etkilenir ve tümör marker testleri sayesinde bu kan maddeleri tespit edilir.
  • Kan Protein Testleri: Kandaki protein çeşitlerini ve miktarını tespit eder, böylece kişinin kanser türünün teşhis edilmesini sağlamaktadır.

Kanserde Düşük Kan Değeri Nasıl Arttırılır?

Kanser hastası olan kişinin kan değerlerinin durumu, kanser tedavisini yürüten uzman doktor tarafından takip edilmektedir. Kanser hastasının kan değerleri düşüşü takip eden doktor gerektiği durumlarda ilaç tedavisi veya tıbbi yöntemlerle buna müdahale edebilmektedir. Doktorun müdahale etmesi gereken durumlar dışında kişi kendisi için bazı önlemler alabilir. Kanser hastalığı beyaz kan eksikliğine neden olduysa, beslenme rutinini düzenlemek ve bazı vitamin eksikliklerini gidermek gerekmektedir. doktor kontrolünde B12 vitamini, çinko, balık yağı, folik asit, E vitamini ve selenyum takviyesi alınabilir. Kan değerlerini yükseltmek isteyen kanser hastasının alabileceği diğer önlemler şu şekildedir:

  • Günde en az 5 porsiyon değişik renkte sebze ve meyve tüketmelisiniz.
  • İşlenmiş tahıl ürünleri yerine, tam tahıl ürünlerini (kepekli) tercih etmelisiniz.
  • Özellikle işlenmiş ve yağlı et tüketimini azaltmalısınız.
  • Protein tüketiminizi artırmalısınız.
  • Kemoterapinin zararlı etkilerini minimize etmek için özellikle tedavi sırasında en az 2 litre su içmelisiniz.
  • Besleyici değeri olmayan yüksek şeker ve yağ içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Ayrıca Safra Yolu Kanseri Nedir? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Kemoterapi Alan Hastalar İçin Beslenme Önerileri

Kemoterapi Alan Hastalar İçin Beslenme Önerileri
Kemoterapi Alan Hastalar İçin Beslenme Önerileri

Kemoterapi tedavisi alan kanser hastalarının, tedavinin yan etkilerini en aza indirgemek için alması gereken bazı önlemler bulunmaktadır. Bağışıklığın güçlenmesi ve kanser hastasının kan değerlerinin yükselmesi için alınabilecek önlemler şu şekildedir:

  • Kişi iştahlı hissettiği dönemlerde sevdiği yemekleri yiyerek motive olmalıdır.
  • Az ve sık yemek önemlidir, uzun süreli açlık yaşanmamalıdır.
  • Ana yemeklerde sulu yemek yerine katı yemekler tercih edilmelidir.
  • Hasta bulantısı olduğu dönemlerde, yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunların yerine tuzlu ve kuru besinler tercih etmelidir.
  • Hasta yemeği havadar, ışıklı, iştah açıcı ortamlarda yemelidir. Bu sırada sevdiği aktiviteleri yapabilir.
  • Hasta günlük ihtiyacı olan kaloriyi almak için iştahsız olduğu dönemlerde porsiyonu küçük ancak kalorisi yüksek yiyecekler tercih etmelidir.
  • Protein eksikliğini gidermek için kırmızı et, tavuk balık veya yumurta tüketilmelidir.
  • Günde 1.5 – 2 litre su içilmelidir, su içmek istenmiyorsa farklı sıvılar tüketilmelidir.
  • Doktora danışmadan bitkisel ürünler, bitki karışımları kullanılmamalıdır.
  • Yemek saatleri kişinin kendini iyi hissettiği zamanlara göre ayarlanmalıdır.
  • Kokulardan rahatsızlık duyulduğu dönemlerde kokulardan uzak durulmalıdır.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!