Kanser taraması yaptırmak istiyorum diyenlerin sayısının her geçen gün artması ve kanserin yaygın bir hastalık türü olması nedeniyle birçok merkezde kanser taramaları yapılmaktadır. Halk sağlığının korunması ve erken tanı ve tedavinin uygulanması için kanser taramasının önemi oldukça yüksektir.
Günümüzde en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alan kanser, ölümcül hastalıklar arasında başı çekmektedir. Kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan bu hastalık özellikle tedavisinin masraflı olması nedeniyle de ciddi maddi manevi hasarlara yol açmaktadır. Kanser konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve erken müdahale ile kanserle mücadelenin sağlanması için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilen üç kanser türünde Türkiye’de tarama gerçekleştirilmektedir. Kanser taraması yaptırmak için ilgili merkezlere başvurulması gerekmektedir.
Kanser Taraması Nerede Yapılır?
Kanser tarama programları kapsamında Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından bazı standartlar belirlenmiştir. Kanserin tespit edilmesi için farklı yöntemler kullanılabilir. Yaygın olarak görülen meme kanseri, serviks kanseri, kolorektal kanser türleri için taramalar gerçekleştirilmektedir.
Erken teşhis ve tedavinin uygulanması ve halk sağlığının korunmasına yönelik yapılan kanser taramaları için vatandaşlar şu kurumlara başvurabilirler:
- Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM)
- Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM)
- Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM)
- Aile Sağlığı Merkezi (ASM)
- Mobil Kanser Tarama Araçları
İlgili merkezlere giderek kanser teşhisi için vatandaşların kanser tarama yaptırma taleplerini iletmeleri mümkündür.
Kanser Taraması Testi Devlet Hastanesinde Yapılır Mı?
Devlet hastanesinde kanser tarama ilgili birimlere yapılacak yönlendirmeler ile mümkündür. Belirli şikayetler ile hastaneye başvuran ve teşhis için kendisinden tarama istenen hastalar doktor tarafından ilgili bölümlere yönlendirilmektedir.
Çağımızın en yaygın ve ölümcül hastalıklarından olan kanser, türlerine göre farklı yöntemler kullanılarak tespit edilmektedir. Gerekli tıbbi teknolojilere sahip olmayan yerlerde bu teşhisler yapılamayacağı için ilgili birimlere gidilerek kanser taramasına girmek gerekmektedir. Kanser taraması yaptırmak için bu merkezlerden randevu alınarak işlem yapılabilir.
Ayrıca Kanser Hastasının Kan Değerleri Nasıl Yükselir? Bilgilerine bakabilirsiniz.
Kanda Kanser Tarama Nasıl Yapılıyor?
KETEM kanser taraması kapsamında farklı testler ve yöntemler uygulanabilir. Öte yandan diğer tarama tesislerinde de kanser türüne göre farklı tarama programları kullanılacaktır. Buna göre kanser taramasında uygulanacak programlar şunlardır:
- Kadınlarda Meme Kanseri Taraması: Ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlık hizmetlerinin verilmesi. Yılda bir klinik muayene. 40 – 69 yaş arası kadınlar 2 yılda bir mammografi çekimi.
- Kadınlarda Serviks Kanser Tarama: 30 – 65 yaş aralığında 5 yılda bir smear ve HPV – DNA testinin yapılması.
- Kolorektal Kanser Tarama: 50 – 70 yaş arası erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testinin yapılması. Aynı yaş grubu için 10 yılda bir kolonoskopi yapılması.
Kanser taraması kapsamında fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri, biyopsi gibi temel unsurlar ve yöntemler kullanılmaktadır. Tam kan sayımı, dolaşımdaki tümör hücresi testleri, tümör marker testleri ve daha birçok yöntem bu kapsamda hastalara uygulanmaktadır.
Ücretsiz Kanser Taraması Yapan Hastaneler Hangileri?
Ücretsiz kanser taramasını yapan hastaneler arasında KETEM, TSM, ASM ve mobil tarama araçları ilk sırada yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından halk sağlığının korunmasına yönelik başlatılan ulusal programlar kapsamında kanser şüphesine sahip vatandaşların tarama olanaklarından yararlanması sağlanmaktadır.
Özel hastanelerde yapılacak kapsamlı sağlık testleri ve kanser taramaları kapsamında farklı ücretler belirlenebilir. Kanser taraması yaptırmak için bakanlık tarafından belirlenen merkezlere giderek vatandaşların kanser taramasına katılmaları ve erken teşhis ile en kısa sürede tedaviye başlamaları mümkündür.