- Basit şekerler (basit karbonhidratlar): früktoz, glükoz, laktoz vb.
- Nişastalar (kompleks karbonhidratlar): nişastalı meyveler, tahıllar, pirinç, ekmek ve buğdayda bulunurlar.
Peki vücudumuz karbonhidrat ve şekeri nasıl işliyor? Tüm karbonhidratlar kan dolaşımına karışan basit şekerlere dönüştürülürler. Şeker düzeyleri arttıkça şekerin enerji olarak kullanılabilmesi için hücrelere girmesini sağlayan insülin hormonu, pankreas yoluyla salgılanır.
Rafine tahıllar, beyaz un, pirinç gibi bazı basit karbonhitratlar hızlıca parçalanarak kandaki şeker düzeyinin hızlıca artmasına neden olurlar.
Kompleks karbonhidratlar (tam tahıllar) ise daha yavaş parçalanır, kandaki şeker düzeyinin kademeli olarak artmasını sağlar. Kandaki şeker düzeyini hızlıca arttıran gıdalarla beslenmek kişilerde diyabet, kalp hastalığı risklerini arttırır.
Karbonhidratların zararlı olduğuna dair yeni moda kanıya rağmen, tüm karbonhidratlar zararlı değildir. Karbonhidrat yönünden zengin bazı yiyecekler diğerlerine göre daha sağlıklıdır. Sağlıklı karbonhidrat kaynakları arasında şunlar yer alır:
- Tam taneli tahıllar,
- Kahverengi pirinç,
- Bulgur,
- Ceviz, fındık, fıstık, badem vs.
- Tam tahıllı ekmekler,
- Meyveler,
- Sebzeler
- Süt ürünleri
2 yaşından büyük çocuklar için tüketilen kalorilerin %50-%60’ının sağlıklı karbonhidratlardan gelmesi gereklidir. Karbonhidratlar zararlı değildir. Önemli olan karbonhidratların sağlıklı kaynaklardan alınması ve şeker tüketiminin kısıtlanmasıdır.