Nadir görülen ve her zaman tedavisi merak edilen hastalıklar vardır. Kelebek hastalığı, nadir görülen, tedavisi zor olan ve ölümcül tehlikesi bulunan bu hastalıklar arasında yer almakta. Halk arasında da sıkça dile getirilen hastalık neden bu isimle anılıyor ve tam olarak nedir bunu açıklamaya çalışacağız. Hemen hastalığın detaylarına geçelim.
Kelebek Hastalığı Nedir?
Halk arasında hastalığın neden bu isimle anıldığını söyleyerek başlayalım. Bu ismin nedeni, hastalığın yüzde oluşturduğu kızarıkların şeklinin kelebeği andırıyor olması. Aslında anlamsız gelebilir, farklı şekillerde değerlendirme yapılabilir ama hastalık bu şekilde tanınmış.
Halk arasında anılan ismini bırakıp tıp literatüründeki adına baktığımız zaman ise bu hastalığın “Sistemik Lupus Eritematozus” olarak isimlendirildiğini görmekteyiz.
İsmi bir kenara bırakırsak kelebek hastalığı, yüzde oluşan kırmızı kabarıklıklarla baş gösterir. Zaten bu kabartıların kelebek şeklinde olduğunu söyledik. Yani bir yerde yada iki yerde değil, geniş bir alanda kabarcıklar oluşmaktadır.
Bağışıklık sistemine direkt etkisi olan hastalık, hastaların kendi vücut dokularının bağışıklık sistemi tarafından tanınmasında zorluk yaşanması ve bu dokulara savaş açmasıyla baş gösterir. Yani bir nevi bazı vücut dokularının düşman olarak algılanması ve bünyenin bu dokularla savaşması nedeniyle ortaya çıkar.
Hastalığın neden oluştuğu konusunda kesin bir yargıya varılmamış olsa da birkaç farklı neden olduğu bilinmektedir. Genetik nedenler ve hormonal nedenler başı çekiyor olsa da kelebek hastalığı oluşumunda çeşitli çevresel faktörlerin etkisi de olunduğu biliniyor.
Bunun dışında kadınlık hormonu olan östrojenin hastalığın oluşumunu arttırdığı bilinir ve bu nedenle hastalık kadınlarda, erkeklere göre 9 kat daha fazla görünür.
Kelebek Hastalığı Tedavisi Nedir?
Hastalığın tedavisinin kesinlikle alanında uzman olan kişiler tarafından yapılması gerekir. Net bir tedavi belirlenmemiş olsa da hastalığa bağlı olarak organlarda oluşabilecek iltihaplanmaya ve dokulardaki zararlara karşı, sürekli tedavi gerekebilir.
Ayrıca hastalığın tamamen tedavi edilmesi için de uzun süreçli olan bir tedavi takvimi uygulanabilir. Hastalık ile alakalı tecrübesi olan ve alanında gerçekten uzman olan doktorlara başvurmak gerekir.