Ketojenik beslenme; karbonhidrat tüketiminin kısıtlandığı, gereken miktarda protein alınmasıyla vücuda enerji sağlayan bir beslenme modelidir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenildiğinde vücut şeker yakar. Proteinli beslenme düzenine geçildiğinde ise vücut yağ yakmaya başlar.
Ketojenik beslenmenin, diğer karbonhidratı az olan beslenme türlerinden farklı yönleri bulunur. Diğer yöntemlerde ana hedef, karbonhidratlı besinleri azaltmaktır. Burada, az da olsa karbonhidrat tüketilmelidir ve bunu düzenli hale getirmek temel amaç olmalıdır. Düşük karbonhidratlı beslenme modellerinde, protein alınırken herhangi bir sınırlama yoktur. Ketojenik beslenmenin temelinde, protein tüketiminin ölçülü olması yatar. Sebebi de; vücudun ihtiyacı olan protein miktarının, sağlıklı yaşam için yeterli bir düzey olmasıdır.
Ketojenik Beslenme Ne Değildir?
Kısa zamanda hızlı kilo vermeyi sağlayacak bir mucize değildir. Enerjinin yağlardan karşılanması sayesinde kilo verme görüleceğinden, bu sürede enerjinin kaybolmaması da ketojenik yaşamın bir amacı değil, sadece faydasıdır. Karbonhidrat tüketmeden, beslenmenin sadece proteinlerle sağlandığı bir düzen değildir. Protein, vücudun yapı taşlarını oluşturur ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Yine de protein tüketimi, kişinin ihtiyacı ne ise o kadar olmalıdır. Aşırı miktarda proteinli beslenmek, sağlıklı değildir ve kan şekerinde oynamalara sebep olur.
Ketojenik beslenme gereği; protein değeri yüksek ve karbonhidratı düşük olan paketlenmiş yiyeceklerin tüketilmesi önerilmez. Besinler, doğal ve gerçek halleriyle yenmelidir. Paketli gıdalar ile yağ yakımını kolaylaştıran takviye edici gıdalar da ketojenik beslenme düzeninde yer almaz. Ketojenik beslenme düşük kalorili diyetlere benzemez. Vücut ve sağlık üzerinde olumlu sonuçlar elde etmek için, kalori alımı değil de karbonhidrat alımı azaltılmalıdır.
Ketojenik Beslenirken Tüketilmesi Önerilen Gıdalar Nelerdir?
Sebzeler:
Mantar, enginar, salatalık, ıspanak, marul, kuşkonmaz, kereviz, patlıcan, brokoli, kabak, karnabahar.
Meyveler:
Hindistan cevizi, ahududu, çilek, avokado, böğürtlen.
Et, Süt ve Yumurta:
Yağlı balık, yağlı et, kaymak, tereyağı, yağlı peynir, yumurta, sakatat.
Tohumlar ve Yemişler:
Keten tohumu, fındık, ceviz, badem, kabak çekirdeği.
Yağlar:
Kakao yağı, zeytinyağı, tereyağı, avokado yağı, hayvani yağlar.
Diğerleri:
Zeytin çeşitleri ve sebze turşuları.
Hem Sağlıklı Hem Kalorisi Düşük: Pancar Salatası