Ana sayfa Kolesterol Kolesterol İçin Hangi Bölüme Gitmek Gerekir?

Kolesterol İçin Hangi Bölüme Gitmek Gerekir?

920
0
Kolesterol İçin Hangi Bölüme Gitmek Gerekir?
Kolesterol İçin Hangi Bölüme Gitmek Gerekir?

Yüksek kolesterol hastalığı gerekli önlemler alınmadığında veya tedavi olunmadığında ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Kolesterol her bireyin vücudunda var olan bir yapı taşıdır ancak bazı türlerinin yüksek olması hastalık oluşturmaktadır. Kolesterolün hastalık oluşturması vücutta bazı bölgelerde birikmesinden kaynaklanmaktadır.

Kolesterol Nedir?

Kolesterolün tanımı, bireyin hücrelerinin içinde bulunan, vücuttaki hormonal ve diğer vücut fonksiyonlarının gerçekleşmesinde rol oynayan bir tür yapı taşıdır. Kolesterol vücutta hormonal sistemde veya sindirim sisteminde kullanılan yağ benzeri, mumsu bir madde olarak da ifade edilebilmektedir. Kolesterol hayvansal gıdalardan vücudumuza girebilmektedir, vücut bir kısım kolesterolü de günlük olarak kendi üretmektedir. Kolesterolün görevi; mikroplardan vücudu korumak, alyuvarları ve sinir dokularını güçlendirmek, vücudun su dengesini ayarlamakla görevlidir. Kolesterol vücutta temel olarak karaciğer tarafından üretilmektedir ancak böbreküstü bezleri, ince bağırsak ve üreme organlarında da bir miktar kolesterol üretilmektedir. Kolesterolün bir türü olan LDL, kötü kolesterol olarak tanımlanmakta ve hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Kolesterol seviyesinin yükselmesi, vücuttaki dengeyi bozmaktadır.

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Yüksek kolesterolün belirtileri vücutta farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. Kolesterol türlerinin hepsi insana zarar vermemekle birlikte zararlı olan türlerin yükselmesi vücutta bazı sağlık sorunları oluşturmaktadır. Ancak bu sağlık sorunları çoğu zaman direkt olarak kendini belli etmez, bu nedenle kolesterol genellikle rutin kontroller sırasında ortaya çıkmaktadır. Yüksek kolesterolün belirtileri şu şekilde sayılabilmektedir:

  • Yüzde ve özellikle göz çevresinde oluşan sarı renkli yağ bezeleri
  • Göğüs ağrısı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Ayak ve bacaklarda ağrı, uyuşma
  • Baş dönmesi
  • Yaraların geç iyileşmesi
  • Solgun görünümlü cilt
  • Nefes darlığı
  • Deri altında yağ birikmesi
  • Ciltte lekelenmeler
  • Vücudun bazı bölgelerinde morarmalar

Kolesterol Neden Yükselir?

Vücutta kolesterolün yükselmesinin iki farklı nedeni bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi hayvansal gıdaların fazla tüketiminden kaynaklanmaktadır. Hayvansal gıdalarla vücuda dışarıdan alınabilen kolesterol; et, fast food gibi besinleri aşırı tüketilmesinden kaynaklı olarak yükselebilmektedir. Kolesterolün yükselmesinin bir diğer nedeni ise vücutta üretilen endojen kolesterol oranının fazla olmasıdır. Özellikle fazla kilosu olanların ve genetik yatkınlığı olanların endojen kolesterol üretiminin yüksek olduğu bilinmektedir. Kolesterolün kontrol altına alınması için kişinin hastaneye başvurması gerekmektedir.

Kolesterolün Sebep Olduğu Hastalıklar

Kolesterolün sebep olduğu sağlık soruları, vücuttaki fazla kolesterolün nerede biriktiğine göre değişiklik göstermektedir. Kolesterol vücuttaki bazı organlara giden damarla birikmekte ve organın kötü etkilenmesine neden olmaktadır. Beyne giden boyun damarlarında kolesterol birikimi; felçlere, konuşma bozukluklarına, bilinç kaybına ve dengesiz yürümeye yol açmaktadır. Böbreğe giden damarlarda kolesterol birikmesi ise yüksek tansiyona veya böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Göze giden damarları tıkarsa körlüğe, bacağa giden damarları tıkarsa kangrene neden olabilmektedir. Hangi organa veya dokuya giden damarı tıkarsa orada sağlık sorunu teşkil etmektedir.

Kolesterol Tedavisi Nasıl Olur?

Kolesterol Tedavisi Nasıl Olur?

Kolesterol yüksekliğinin tedavi yöntemi, çoğunlukla kolesterol diyeti ve egzersiz olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzman doktorun yaptığı tahliller ve testlere göre kolesterolün vücuttaki durumu belirlenir. Kolesterolün durumuna göre ise ilaç tedavisinin gerekip gerekmediği belirlenmektedir. İlaç tedavisine başlanmış olsa bile kolesterol diyeti mutlaka doktor kontrolüyle uygulanmaktadır. Yaşam tarzını kolesterol diyetine göre ayarlamak, hayvansal besin ağırlıklı gıdalardan uzak durmak, egzersizi yaşam tarzına yedirmek kolesterol tedavisinin en güçlü çözümleridir.

Kolesterol İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yüksek kolesterol tedavisi olmak isteyen kişilerin mutlaka uzman doktora başvurarak gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Yüksek kolesterol tedavi olunmadığında ciddi rahatsızlıklara, organ kayıplarına neden olabilmektedir. Kolesterol için hastanenin Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gitmek ve dahiliye uzmanı tarafından muayene edilmek gerekmektedir.

Ayrıca Bakınız: Kolesterol Nasıl Düşer?

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!