Ana sayfa Genel Küf Yenir mi? Zararları Nelerdir?

Küf Yenir mi? Zararları Nelerdir?

1501
0
Küf

Yiyecekler, pişmiş ya da çiğ olsun uzun süre dışarıda beklediği zaman küf oluşturur. Yiyeceklerin üzerinde oluşan genelde yeşil renkli ve beyaz çeperli küfler, ekmekten tutun da yoğurda kadar birçok besinde görülebiliyor.

Fakat ülkemizde şöyle bir alışılmışlık var. Bir yiyecek küflendiği zaman, genelde küflü bölümü ayırıp, geri kalan kısmı tüketmeye devam ediyoruz. Peki bu hareket doğru bir hareket mi? Yiyeceklerin üzerinde kendiliğinden oluşan küf sağlık açısından bir sorun oluşturur mu?

Küf

Küf, Sağlığa Zararlı mıdır?

Yiyeceklerin üzerinde oluşan küfler çeşit çeşittir. Her zaman sağlığa zararlı ya da her zaman zararsız demek doğru değildir. Burada sağlığa zarar vermesinin ana nedeni, beraberinde oluşan bakterilerdir. O yeşil olarak gördüğünüz mantar üzerinde bir de bakteriler türer ve bu durumda ishal, kusma şikayetleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Hatta nadir olmakla beraber bazı türlerde karaciğeri etkileyen bakteriler ve mantarlar oluşur. Bu durumda sağlığınız oldukça olumsuz etkilenecektir. Böyle bir riske girmemek adına kesinlikle bu şekilde mantar oluşumu gerçekleşmiş olan gıdaları tüketmemek gerekiyor.

Yani bir şey olmaz diye küf yemeye kalkmayın, anında olmasa bile bir süre sonra kusma ve ishal şikayetleri ile karşılabilirsiniz. İleri derecelerde ise karaciğeri etkileyecek büyük sorunlar, uzun dönemli tedavi olmanızı gerektirebilir.

Küf

Küfü Temizlenmiş Olan Yiyecekler Tüketilir mi?

Yanlış bir bilgiden daha söz edelim. Diyelim ki bir besin üzerinde küf oluştu. Bu kısmı alıp, yiyeceğin geri kalan kısmını tüketmek istediniz. Bu doğru bir davranış mı? Yine sağlık sorunu yaşar mıyız? Tamamen yiyeceğe bağlı olan bir durum.

Eğer peynir gibi sert bir yiyecek varsa, mantar yani küf oluşan bölümü 2,5-3 cm kadar kestikten sonra geri kalan kısmı tüketebilirsiniz. Ama ekmek gibi yumuşak ürünlerde bu geçerli olmaz.

Çünkü oluşan mantar içeri kadar işlemi olabilir. Ki yumuşak olan besinlerde mantar içeri kadar işler. En iyisi bu besinleri tüketmemek olacaktır. Burada gözle kontrollerinizi de iyi bir şekilde yapmanız gerekiyor.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!