Lohusalık dönemi; plasentanın dışarı atılmasından başlayıp, doğumdan itibaren 6 haftaya kadar süren bir evredir. Lohusalık döneminin tamamlanması için, annenin doğum sebebiyle değişikliğe uğrayan üreme organının, normal haline gelmesi gerekir. Doğumdan sonraki bu dönem mutluluk verdiği kadar, stresli ve tehlikelidir de. Ortaya çıkan ruhsal ve fiziksel durumlar, annenin sağlığını tehdit edebilir. Bu sebeple lohusaların, bakıma ve hijyene önem vermeleri gerekir.
Lohusalık Dönemi İle Annede Ne Gibi Değişiklikler Görülür?
Lohusalık Dönemi Laktasyon Olayı
Laktasyon, süt salgılanması olayıdır. Meme dokusundaki süt bezlerinden salgılanan sıvılar, anne sütü olarak bilinir. Annedeki en büyük değişiklik budur. Bebek, annesini emmeye başlayınca meme ucu uyarılır ve beyin uyarıyı algılar. Algının yayılmasından sonra, hormonlar aracılığıyla süt gelmeye başlar. Salgılanan ilk sütün tıp dilindeki adı olan kolostrum, bebek için oldukça yararlıdır.
Loşi
Doğumdan itibaren, uterustan vajina yoluyla akıntı gelmesi durumu loşidir. İlk üç gün gelen loşi, kırmızıdır ve doku parçalarından oluşur. Sonrasında lohusalık dönemi onuncu gününe kadar da, rengi yavaş yavaş açılır ve en son beyaza döner. Loşi geldiği zaman, annenin enfeksiyon kapma riskinin en fazla olduğu zamandır. Sıkça ped değişirilmeli, hijyene ve temizliğe önem verilmelidir.
İnvalüsyon
Annenin üreme organlarının, doğum öncesi haline dönmesi durumudur. Gebelikte rahim, neredeyse 20 kat büyür, doğumdan sonra da göbek hizasında uterus ufalmaya başlar. Doğum sonrası dönemde, uterusta kasılmalar yaşanır. Bu kasılmalar, 2-3 gün kadar devam edebilir. Sebebi ise, uterusun eski haline dönmeye çalışıyor olmasıdır.
Lohusalık Dönemi Boyunca Görülen Şikayetler
- Memelerin aşırı dolgunlaşıp şişmesi hali
- Meme başında çatlakların oluşması
- Süt kanallarının tıkanması
- Vajinal kanama
- Lohusalık humması denilen yüksek ateş durumunun ortaya çıkması
- Post Parkum Psikozu olarak bilinen korku ve endişeler
Lohusanın Bakımı Nasıl Olmalı?
Doğumdan sonra evine gelen anne, doğum şekli önemsiz olmaksızın dinlenmeye özen göstermelidir. Bu dinlenme, sürekli halde yatmak olmamalıdır.
Lohusa kadının temizliği çok önemlidir. Annenin hem vücudu hem de bulunduğu ortam temiz olmalıdır. Göğüs ve perine temizliği için kullanılan pamuk ya da gazlı bez gibi ürünler, asla suya batırılmamalıdır. Kullanılacak su, temiz kaptan beze ya da pamuğa dökülmelidir. Annenin dikişi varsa, pansumanına özen göstermeli ve dikişlere baskı olmamalıdır. Giymek için pamuklu ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.