Meningokoksit menenjit, ani ateş, şiddetli baş ağrıları, kusma, bulantı, vücutta pembe döküntüler ile seyir eden bir hastalıktır. Bu hastalığın kuluçka süresi ortalama 3-4 gündür. Etken virüsü ise Neisseria meningitidisadı ismi verilen bir bakteridir.
Meningokoksit Menenjit İnsanlara Nasıl Bulaşır?
Kişiden kişiye ya doğrudan temasla bulaşır ya da solunum yollarından damlacıklar ile bulaşır. Bu rahatsızlık dünya üzerindeki her yerde görülebilir. Kış ve ilkbahar mevsimlerinde daha sık rastlanır. En fazla gençlerde ve çocuklarda görülür. Kalabalık alanlarda ve topluluk halinde yaşanan yerlerde hasta kişilerden diğerlerine bulaşma riski oldukça fazladır.
Belirtileri Nedir?
İlk belirtisi akut ateş durumudur. Sonrasında ensede sertlik, bilinç kaybı, huzursuzluk, baş ağrısı, kusma, bulantı ve vücut döküntüleri yaşanır. Bu tarz durumlar meningokoksit belirtisi olabileceği gibi başka bir hastalığın belirtisi de olabilir. Kesin sonuç için hekime başvurulmalıdır.
Meningokoksit Menenjit Tedavisi Nasıldır?
Menenjit tanısı konulan kişiler, hastanede tedavi edilir. Doktor tarafından belirlenen antibiyotik tedavisi yapılır. Hafif belirtilerde bile, bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Çünkü meningokoksit oldukça ciddi ve acil bir rahatsızlıktır. Hastanın tedavisine hızlı bir şekilde başlanmalıdır.
Korunma Yolları Nedir?
Bu hastalıktan korunmak için yakın temaslı kişilere koruyucu amaçlı antibiyotik verilmesi gerekir. Meningokok aşısı, Türkiye’de sadece riskli gruplara uygulanır. Hastalığın yaygın olduğu bölgelere, sık olarak ziyaret gerçekleştirecek kişilere de meningokok aşısı yapılır.