Ana sayfa Kadın Menopoz Döneminden Korkmayın!

Menopoz Döneminden Korkmayın!

1366
0
Menopoz Döneminden Korkmayın!

Kadınlarda menopoz yaş ortalaması 45-50 arasındadır. Bu oran bazı toplumlarda farklı görülür. İklim farklılıkları, genetik durumlar ve çevresel faktöründe etkisi bulunur. Çevresel faktörlerde, sigara ve alkol kullanımı, beslenme, yaşam tarzları ve spor yapmak bu değişimleri sağlamakta.

Menopoz Nedir?

Uzmanlar menopozun, son görülen adet demek olduğunu belirtmişlerdir. Menopozdan önceki döneme premenopoz, menopozdan sonraki döneme postmenopoz denilir. Halk dilinde bu 3 farklı dönemin hepsi birleştirilmiş ve kısaca menopoz denilmiştir. Menopoz bir hastalık türü değildir. Kadınlarda regl dönemi nasıl doğal bir durumsa, menopozda doğal bir oluşumdur.

Menopozun Başlıca Nedenleri

Menopozun en belirgin sebebi, yumurtalıkların östrojen hormonu salgılamayı durdurması, üreme fonksiyonları artık işlev göremez hale gelmesi ve kadınların her ay yumurtalarının çatlaması sonucu görülen regl kanamasının durmasıdır. Bu süreç bir anda görülmez. Ortalama yaş oranlarında olan bir kadında, adet düzensizliğiyle başlar 3-4 ayda bir, 6 ayda bir, ve 1 yılda bir regl olmayan kadın, menopoz dönemine girmiş olur.

Menopozun Hormonal Sendromları

Üreme sistemi durduğunda, farklı semptomlar meydana gelir. Üreme hormonu olan östrojen hormonunun (kadınlık hormonu) kadın vücudu üzerinde koruyucu bir kalkan görevi vardır. Menopozla birlikte östrojen seviyesinin azalması, artık onun koruyucu etkisi altında bulunulmadığı anlamına gelir. Menopozda kemik kütlesi daha hızlı kaybolarak süngerimsi ve çok kolay kırılabilir bir durum içine girer. Östrojen azlığından dolayı kemik kendini yenileyemediği için, kemik erimesi riskiyle karşı karşıya kalınır.

 Menopozun Fiziksel Sendromları
  • Ateş basması
  • Vücutta kolay oluşan çürüme, morarma
  • Ciltte kırışma, deri incelmesi, kuruma, pullanma
  • Rahim sarkması
  • İdrar kaçırma
  • Kadın hastalıklarına sık yakalanma
  • Saçlarda beyazlama artışı ve incelip dökülme
  • Ses tellerinde kalınlaşma
  • Kilo artışı
  • Kemik yapısında incelme görüldüğünden, omurgalarda çökme
  • Bel ağrıları
  • Rahim kanseri ve meme kanserine yakalanma risklerinin artması
  • Kalp ve damar rahatsızlıkları
  • Tansiyon, diyabet
  Menopoz Tedavisi ve Önlemleri

Yukarıda yazılan belirtilerin etkisini en aza indirmek ve bir çoğundan kurtulmak mümkün. Bunun için menopoz dönemi görülmeye başladığında, doktor gözetimi altında düzenli tedavi ve kontrollerin yapılması gerekir. Düzenli jinekolojik muayeneler yapılmalı ve bunlar ihmal edilmemelidir.

Menopoz dönemi ve sonrası her kadın smear testi yaptırmalı. Hormon tedavisi uygun görülürse tedaviye başlanmalı. Doktorun tavsiye ettiği zamanlarda, mamografi, smear testi ve diğer gerek görülen testleri de yapmalı. Kemik erimesine önlem olarak doktorun önerdiği kalsiyum ilaçları düzenli kullanımalı. Kadınlar bu dönemde, sigara ve alkol gibi metabolizmayı yavaşlatan, insan vücuduna zarar veren unsurlardan ve stresten uzak durmalı, bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketmeli, düzenli egzersiz ve kendilerini yormayacak spor dallarına yönelmeliler.

Menopoz gerekli önlemler alındığında korkulması gereken bir durum değildir. Menopoz; hastalık, yaşlılık, veya kadınlık duygularının kaybedilmesi değildir. Yaradılışı gereği  yalnızca, doğurganlığın sona ermesidir. Bilinçli yaşanılan menopoz kadına yeni özelikler ve güzellikler katacaktır. Bunun için sağlığınızla ilgili konuları ertelemeyin.

 

Meme Kanseri ve Erken Tanı

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!