Mevsimsel grip influenza virüsü ile insanlara bulaşır. Genelde, mevsim geçişlerinde daha sık görülür. Toplumun özelliklerine göre belirli sayıda insanları etkiler. Her sonbahar bitişi, kış ayları ve ilkbahar başlangıcında grip vakaları yaşanır.
Mevsimsel Grip Belirtileri Nelerdir?
- 38 dereceden yüksek ateş
- Titreme durumu
- Kuru öksürüğün varlığı
- Boğazda ağrı
- Burun tıkanıklığı ve ağrı
- Baş ağrısının varlığı
- Eklem ve kaslarda ağrı
- Şiddetli halsizlik durumu
- Mevsimsel grip rahatsızlığında bazen kusma ve ishal de görülür.
Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Bu rahatsızlıktan korunmanın en iyi yolu grip aşısı yaptırmaktır. Bu aşılar Türkiye dahil tüm dünyada neredeyse 60 yıldır kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü her yıl grip aşısı içeriği hakkında önerilerde bulunur. Böylece her yıl grip aşısının içeriği revize edilir. Grip için hazırlanan aşı yetişkinlere %80 oranında koruyuculuk yapar. Yaşlılarda ise bu koruyuculuk oranı biraz daha düşüktür. Ancak, yaşlı kişilerde de, grip sebebiyle başka komplikasyonların gelişmesini önlediği kanıtlanmıştır. Diğer önemli konular şöyledir;
- Grip aşısını Ekim-Mart ayları arasında yaptırmak en doğrusudur.
- Mevsimsel grip korunma yollarından bir diğeri de, kişisel hijyene dikkat edilmesi gerektiğidir. Özellikle eller, bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
- Kalabalık ortamlarda uzun süre kalmak gribin bulaşmasında etkilidir.
- Grip olmuş kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır.
- Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere temas edilmemesi gerekir.
- Hasta kişilerin bulunduğu ortamın temizlenmesine özen gösterilmelidir.
- Virüsün yayılmasını önlemek için hastanın kullandığı çarşaf, yastık, nevresim gibi ürünleri başkaları kullanmamalıdır.