Ana sayfa Migren Migren Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Migren Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

1688
0
Migren Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Kişiyi rahatsız eden baş ağrısından sorumlu olan migren, hayat kalitesi olumsuz yönde etkileyen sağlık sorunlarının başında gösterilebilir. Temelde psikolojik nedenlere bağlanan baş ağrıları, migrende farklı bir şekle dönüşür. Fiziksel bir hastalık olarak görülmesi gereken sorun, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha sık görülür.

Baş Ağrılarınızın Nedeni Migren mi?

Genetik yatkınlığın olduğu kişilerde çevresel faktörler beyinde bir aktivasyon oluşturur. Beyin damarlarında genişlemeye neden olan başlangıç, sinirlerin uyarılmasına ve ardından da ağrı yaşanmasının nedenidir.

Migren çocuklarda görülür mü?

Kayıt altına alınan migren hastalarının ağrılarının çocukluk yaşlarda başladığı söylenebilir. Ergenlikte döneminde ise bu oran alt seviyelere düşer. Uyuma güçlüğü nedeniyle uyku düzensizliği yaşayanlar, alerjik bünyeler, araba tutması yaşayanlar ve sık sık kusanlar ileride migren teşhisiyle baş başa kalabilirler.

3 Soruda Migren Testi

Beyin damarlarında yaşanan iltihaplanma MR çekilerek tespit edilebilir. Son günlerde çok sık ve şiddetli bir şekilde baş ağrısı çekenler, 3 soruluk migren testine Evet veya Hayır diyerek meraklarını giderebilirler.

  • Baş ağrısı boyunca ışıktan rahatsızlık duyuyor musunuz?
  • Ağrıya mide bulantısı eşlik ediyor mu?
  • Ağrı sebebiyle günlük hayat sekteye uğruyor mu?

Bu 3 soruya Evet cevabını verenlerin migren olma ihtimali %90 seviyesindedir. Zaman kaybedilmeden bir nöroloğa görünmek etkili ve kalıcı bir tedavi için zorunludur.

Migren Ağrısının Özellikleri Nelerdir?

Migren ağrısı klasik baş ağrısına göre değişik etkiler yaratır. Bunlar arasında en önemli fark migren ağrısının başa tek taraftan girmesidir. Ağrı zonklar şekilde gelir ve orta ya da yüksek etkilidir. Bulantı ve kusma günlük hayatı olumsuz yönde bozar. Işıktan ve sesten rahatsızlık duyulan migren ağrıları 4-72 saat arasında sürer. Migren ağrılarını tetikleyen yiyecekler tespit edilerek besin tercihlerinde değişikliğe gidilebilir.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!