Ana sayfa Migren Migren Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Migren Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

1019
0
Migren Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Migren Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Migren ağrısının ataklarını tetikleyen birçok çevresel faktör bulunmaktadır. Bu faktörler arasında kişinin vücudundaki bazı vitaminlerin eksikliği de yer almaktadır. Vitamin eksikliği yaşayan migren hastalarının vitamin takviyesi alması veya bu vitamini içeren besinleri tüketmesi gerekmektedir.

Migren Nedir?

Migren Nedir?

Migrenin tanımı, kişinin bazı tetikleyici faktörlere bağlı olarak atak biçiminde yaşadığı şiddetli baş ağrısı biçiminde ortaya çıkan bir hastalıktır. Migren çok şiddetli baş ağrısı olarak ortaya çıkar ancak atak dönemi haricindeki zamanlarda hastada bu baş ağrısı görülmez. Migren ağrısında genetik faktörler rol oynasa da çevresel faktörler de oldukça etkilidir. Migren ağrısının en spesifik özelliklerinden bir tanesi, ağrı öncesi ağrının başlayacağına işaret eden semptomlar yaşanmasıdır. Migren hastaları bu semptomlar ile migren atağının geleceğini anlamaktadırlar. Başlangıç belirtileri; bulanık görme, ışık çakmaları, görüş alanındaki boşluklar (skotom), halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk hissi biçiminde sayılabilmektedir. Migren baş ağrısı ve semptomların görülme biçimine göre dörde ayrılmaktadır. Migren türleri şu şekildedir:

  • Auralı migren
  • Aurasız migren
  • Kronik migren
  • Olası migren

Migrenin nedeni net olarak belirlenememiş olsa da beyindeki sinirlerde ve damarlarda oluşan bir değişiklik nedeniyle ortaya çıktığı söylenebilmektedir. Tetikleyici faktörlerden kolayca etkilenen duyarlı bir sinir sistemine sahip olan migren hastaları, bu faktörlerle karşılaştığında migren baş ağrısı atağı yaşamaktadır.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren ağrısının semptomları her defasında sırasıyla gerçekleşen bir dizi süreçten oluşmaktadır. Migren ağrısını kendine has kılan özellik, bu ağrının öncesindeki yaşanan belirtiler sayesinde hastanın ağrının geleceğini anlamasıdır. Migrenin dört adet dönemi vardır: prodrom, aura, baş ağrısı, postdrom. Bu dönemlerde kişinin yaşadığı belirtiler şu şekildedir:

  • Prodrom dönemi: Baş ağrısı başlamadan yaklaşık 24 – 48 saat önce kişi bazı belirtiler göstermeye başlar. Prodrom döneminde hasta, depresif veya uçlarda ruh halinde bulunur. Sürekli olarak huzursuzluk, aşırı duyarlılık, durgunluk, konsantrasyon ve dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşar. Ense sertliği, kabızlık, iştahsızlık, aşırı susama, ishal, sık idrara çıkma gibi fiziksel belirtiler de görülebilmektedir.
  • Aura dönemi: Ağrıdan önce en fazla 20 dakika içinde ortaya çıkan ve en geç 60 dakika için geçen bir dönemdir. Kişi çeşitli görsel semptomlar görür ve yüzünün çeşitli bölgelerinde uyuşma veya karıncalanma hisseder.
  • Baş ağrısı dönemi: Kişinin başının bir bölgesinden veya ense kökünden 30 ila 120 dakikalık bir süre içerisinde yavaşça başlayan, daha sonrasında aşırı şiddetli ve basınçlı bir ağrıya dönüşen ağrının görüldüğü dönemdir. Bu ağrı 2 – 3 gün gibi uzun bir süre geçmeyebilmektedir.
  • Postdrom dönemi: Ağrının geçmeye başlamasıyla vücudun yavaşça eski haline döndüğü dönemdir. Aynı bölgede tekrar ağrı, bitkinlik, sersemlik, coşkunluk gibi belirtiler görülebilmektedir.

Migrenin Nedeni Vitamin Eksikliği Mi?

Migrenin Nedeni Vitamin Eksikliği Mi?

Migren hastalığının sebebi henüz net olarak açıklanmasa da sinir sisteminin tetikleyici faktörlere verdiği bir tepki, beyindeki sinir ve damarlarında oluşan değişiklik olarak tanımlanabilmektedir. Belirli çevresel veya genetik faktörler kişide migren görülme olasılığını artırmaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre özellikle gençlerde veya çoçuklarda vitamin eksikliğinin migrene neden olduğu belirlenmiştir. Migrene neden olan vitaminler ise D vitamini, B12 vitamini ve CoQ10 olarak tespit edilmiştir. Güneş ışığından alınan D vitamini ve besinlerden alınan B12 vitaminin eksikliği durumunda doktor kontrolünde ilaç tedavisiyle bu eksiklikler giderilebilmektedir. Gençlerde ve çocuklarda migren ataklarının oluşmasını engellemek için vitamin eksikliğiniz olup olmadığını hastaneye başvurarak öğrenebilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Migrene Ne İyi Gelir?

Migrene iyi gelecek olan şeyler arasından en önemlisi migreni tetikleyici faktörlerden uzak durmaktadır. Migreni tetikleyen faktörler kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bu faktörler haricinde bazı doğal besinler veya vitamin takviyeleri migrene iyi gelmektedir. Bazı araştırmalara göre B12 vitamini, D vitamini ve koenzim Q10 takviyesi almanın migren oluşumunu azalttığı görülmüştür. Ihlamur, papatya, rezene, zenfecil, ısırgan otu çayı gibi bitkisel içerikler de migren atakları sırasında kişinin rahatlamasını ve baş ağrısının hafiflemesini sağlamaktadır.

Ayrıca Bakınız: Migren Ataklarına Neden Olan Besinler Hangileridir?

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!