Ana sayfa Migren Migren İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Migren İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

1346
0
Migren İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?
Migren İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Migren hastalığına sahip olan kişiler oldukça şiddetli baş ağrıları yaşadığı için çözüm aramaya mecbur kalmaktadırlar. Migren atağı yaşanılan dönemlerde hasta neredeyse hiçbir yaşam fonksiyonunu yerine getiremeyecek bir düzeye gelmektedir. Bu nedenle migren ağrısının tedavisi, ağrının azalması için gerekli önlemlerin alınması önemlidir.

Migren Nedir?

Migren Nedir?
Migren Nedir?

Migrenin tanımı, kişinin bazı tetikleyici faktörler nedeniyle yaşadığı şiddetli baş ağrısıdır. Migrene neden olan şiddetli baş ağrısı dönemsel ataklar biçiminde ortaya çıkar ancak atak dönemi dışındaki zamanlarda kişide bu baş ağrısı oluşmamaktadır. Migren ağrısının en belirgin özelliği ağrı öncesi ağrının başlayacağına işaret eden belirtiler yaşanmasıdır. Migren hastası olan kişiler bu semptomları belirli bir sıra ile yaşamaktadırlar. Ağrının başlangıç belirtileri; bulanık görme, ışık çakmaları, görüş alanındaki boşluklar (skotom), halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk hissi şeklinde oluşmaktadır. Migrenin sebebi tam olarak belirlenememiştir ancak beyindeki sinirlerde ve damarlarda meydana gelen bir tür değişiklik olduğu düşünülmektedir. Migren hastası olan kişiler çeşitli çevresel faktörlere karşı normal bir insandan daha duyarlıdır ve bu faktörler nedeniyle migren atağını yaşamaktadırlar. Migren baş ağrısı ve semptomların görülme biçimine göre dörde ayrılmaktadır. Migren türleri şu şekildedir:

  • Auralı migren
  • Aurasız migren
  • Kronik migren
  • Olası migren

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren ağrısının semptomları sırasıyla meydana gelen bir dizi süreçtir. Migren ağrısını en spesifik özelliği, bu ağrının öncesindeki yaşanan belirti dönemleri nedeniyle hastanın şiddetli ağrının başlayacağını anlayabilmesidir. Migrenin dört adet dönemi vardır: prodrom, aura, baş ağrısı, postdrom. Bu dönemlerde kişinin yaşadığı belirtiler birbirinden farklıdır ve şu şekildedir:

  • Prodrom dönemi: Şiddetli baş ağrısı başlamadan yaklaşık 24 – 48 saat önce kişide bazı belirtiler oluşmaya başlar. Hasta, depresif veya uçlarda hissettiği bir ruh halinde bulunur. Sürekli olarak huzursuzluk, aşırı duyarlılık, durgunluk, konsantrasyon ve dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşar. Ense sertliği, kabızlık, iştahsızlık, aşırı susama, ishal, sık idrara çıkma gibi fiziksel belirtiler de görülebilmektedir.
  • Aura dönemi: Şiddetli ağrıdan önce en fazla 20 dakika içinde ortaya çıkan ve en geç 60 dakika için geçen bir süreçtir. Kişi çeşitli görsel semptomlar, ışıklı görüntüler veya halüsinasyonlar, görür. Aynı zamanda hastanın yüzünün çeşitli bölgelerinde uyuşma veya karıncalanma oluşabilir.
  • Baş ağrısı dönemi: Kişinin başının bir bölgesinden veya ense kökünden 30 ila 120 dakikalık bir süre içerisinde önce yavaşça başlayan, daha sonrasında aşırı şiddetli ve basınçlı bir ağrıya dönüşen ağrının oluştuğu dönemdir. Bu ağrı kısa sürebileceği gibi 2 – 3 gün gibi uzun bir süre geçmeyebilmektedir.
  • Postdrom dönemi: Migren ağrının geçmeye başlamasıyla vücudun yavaşça eski haline döndüğü dönemdir. Aynı bölgede tekrar ağrı, bitkinlik, sersemlik, coşkunluk gibi belirtiler gözlemlenebilmektedir.

Migrene Ne İyi Gelir?

Migrene Ne İyi Gelir?
Migrene Ne İyi Gelir?

Migrene iyi gelecek olan şeyler arasından en önemlisi migreni tetikleyici faktörlerden korunmak ve böylece migren ağrısına yakalanma ihtimalini ortadan kaldırmaktır. Migreni tetikleyen faktörler çok çeşitlidir ve kişiden kişiye değişmektedir. Hasta migren ağrısına neden olduğunu tespit ettiği bu faktörlere maruz kalmamak için çabalamalıdır. Bazı vitamin eksikliklerinin migren ağrısına neden olduğu araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir, bu nedenle vitamin takviyesi almak migrene iyi gelmektedir. Bazı araştırmalara göre B12 vitamini, D vitamini ve koenzim Q10 takviyesi almanın migren oluşumunu azalttığı görülmüştür. Söz konusu vitaminler ilaç formunda veya besinler aracılığıyla alınabilmektedir.

Migren İçin Hangi Doktora Gidilir?

Migren tanısı veya tedavisi için beyin ile ilgili hastalıkların tedavi edildiği bölüm olan nöroloji bölümünden randevu almak gerekmektedir. Nörolog adı verilen uzman doktorun muayenesi sonucunda migren tanısının konması ve gerekli tedavilerin uygulanması mümkündür.

Ayrıca Bakınız: Migren Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!