Obezitenin önlenmesi sayesinde birçok hastalığın da ortaya çıkma riski azaltılacaktır. Günümüzde birçok insanda görülen yaygın sağlık sorunlarının temelinde fazla kilolar sebep olarak gösterilmektedir. Obezite hali hazırda farklı hastalıkların bir ürünü olarak ortaya çıkabileceği gibi yeme bozuklukları ve yeme alışkanlıklarına bağlı olarak da görülebilir. Obezite birçok farklı hastalığı da tetiklemektedir.
Obezitenin neden olduğu hastalıklardan bazıları kısaca şunlardır:
- İnsülin direnci – hiperinsülinemi,
- Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı),
- Uyku apnesi,
- Kroner arter hastalığı,
- Safra kesesi hastalıkları,
- Astım,
- Solunum rahatsızlıkları,
- Felç,
- Osteoartrit,
- Safra kesesi, endometriyum, yumurtalık, meme, kolon ve prostat kanserleri,
- Hipertansiyoum (yüksek tansiyon),
- Metabolik sendrom,
- Karaciğer yağlanması,
- Ruhsal – psikolojik sorunlar,
- Gebelik komplikasyonları vb.
Obezite hem fiziksel hem de ruhsal birçok farklı soruna yol açacaktır. Obezitenin yol açtığı hastalıklar arasında daha birçok ciddi sağlık sorunun sayılması mümkündür.
Obezite Nedir, Bir Hastalık Mıdır?
Obezite en basit haliyle, insan vücudunda yap kütlesinin miktarının, kemik, kas ve su gibi diğer unsurları içeren yağsız kütleye göre yüksek miktarda artmış olması durumu olarak tanımlanmaktadır. En bilinen haliyle fazla kiloların vücutta yer edinmesini ifade etmek için tanımlanabilir. Vücut kütlesinin boy uzunluğuna göre çok daha fazla olması olarak da uzmanlar tarafından obezite kavramı tanımlanmaktadır.
Obezite tedavisi mümkün bir hastalıktır. Temelde birçok farklı unsur obeziteye neden olabilir. Obezitenin belirtileri şunlardır:
- Terleme sorunları,
- Çabuk yorulma,
- Nefes darlığı,
- Uyku apnesi ve horlama,
- Sırt, eklem ve bacak vb. bölgelerde ağrılar,
- Ruhsal çöküntü,
- Cilt sorunları vb.
Obezite tanısı konması için beden kitle endeksinin 30’un üzerinde olması gerekmektedir.
Obezitenin Zararları Nelerdir?
Obezite zararları kısaca şunlardır:
- Şeker ve tansiyon gibi ciddi rahatsızlıklara neden olur,
- Yaşam kalitesini düşürür,
- Ruhsal ciddi hasarlara yol açar,
- Birçok farklı sağlık sorununun tetikler.
Obezite, vücut sistemleri ve psikososyal durum üzerinde ciddi etkileri olan bir durumdur. Çeşitli birçok hastalık ile doğrudan ilgisi olduğu bilinmektedir. Morbidite ve mortaliteyi artırıcı etkisi de ortaya çıkmıştır. Fazla kilolu olma nedeniyle Avrupa Bölgesi’nde her yıl 1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği ifade edilmektedir. Hasta olarak geçirilen 12 milyon yaşam yılının da sorumlusu arasında obezite gösterilmektedir. Hareketsizlik, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve diğer birçok farklı etken obeziteye yol açabilmektedir. Obezitenin yol açtığı hastalıklar arasında daha birçok farklı unsurun sayılması da mümkündür.
Obezitenin Yol Açtığı Ruhsal Sorunlar Nelerdir?
Obezitenin yol açtığı ruhsal sorunlar çoğu zaman ön planda tutulmasa da ciddi fiziksel rahatsızlıklardan daha da tehlikeli bir boyuta zaman içinde ulaşabilir. Özgüven eksikliğine bağlı olarak obezite sorunu yaşayan kişilerin yaşam kalitelerinde ciddi bir düşüş olacaktır. Sosyal yaşamdan dışlanmışlık hissetme ve daha birçok temel unsur bu kapsamda değerlendirilebilir.
Obezitenin neden olduğu başlıca ruhsal sorunlardan bazıları kısaca şunlardır:
- Depresyon,
- Kaygı bozuklukları,
- Yeme, uyku ve kişilik bozuklukları,
- Özgüven eksikliği ve düşük benlik saygısı,
- Psikososyal yetersizlikler vb.
Ruhsal açıdan da son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek obeziteye karşı hastaların uzmanlar eşliğinde tedaviyi kabul etmeleri ve tedaviye ek olarak psikolojik destek almaları da önerilmektedir.
Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır?
Obezitenin tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Başta kişiye uygun bir beslenme/diyet programının hazırlanması elzemdir. Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, farmakolojik (ilaç) tedavi, cerrahi tedaviler bu kapsamda yer alacaktır. Obezitenin yol açtığı hastalıklar görülmeden tedavinin en kısa sürede uygulanması büyük bir öneme sahiptir.
Ayrıca Bakınız: Karaciğer Yağlanması Nasıl Bir Hastalıktır?