Uzun süre oturmak ve hareketsiz bir yaşımı benimsemek, vücudunuzda farklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Sürekli oturarak çalışmanın ve hareketsiz yaşamın neden olduğu kalp hastalıkları, obezite gibi hastalıklar biliniyor ve etkileri konusunda çok daha fazla bilgi var. Fakat bir de çok bilinmeyen ve uzun süre oturmanın neden olduğu farklı hastalıklar var. Bunlardan birisi de ölü popo sendromu.
İlk olarak ABD’de tanısı konulan hastalık, sürekli masa başı iş yapanların ve hareketsiz bir yaşam benimseyenlerin en büyük sorunlarının başında geliyor. İlerleyen evrelerde gerçekten kötü sonuçlar doğurabilecek olan hastalık, neymiş yakından bakalım.
Bakabilirsiniz: SMA Hastalığı Nedir?
Ölü Popo Sendromu Nedir?
Çok uzun süre ve sürekli oturmak, yani her günü 10-12 saat oturarak geçirme sonrasında gluteus medius isimli bir kas bölgesinde tahrip meydana geliyor.
Kas güç kaybediyor ve bu durumda da kalçanızın şekli değişmeye başlıyor ve hareket bozuklukları yaşanıyor. Doktorlar bunu ölü popo sendromu olarak ya da kas uyuması olarak isimlendiriyor.
Görüntü bozuklukları zaman içerisinde, farklı etkilerle ortaya çıkabiliyor. Bir yandan görüntü bozuk bir yandan da günlük hayatı etkileyecek olan olumsuzluklarla karşı karşıya kalıyorsunuz.
Ölü Popo Sendromuna Karşı Ne Yapmak Gerekiyor?
Hareketli bir işiniz yoksa ve işiniz genelde masa başıysa, bu sendromu yaşamamak adına ne yapmanız gerektiğini düşünebilirsiniz.
Bu konuda uzmanların en iyi önerisi hareket. Eğer oturarak bile çalışıyorsanız, her 1 saatte bir ayağa kalktım hareket yapın ya da 10 dakika kadar dolaşın. Bu şekilde kaslarınızın canlanmasını sağlayacaksınız.
Sendroma yakalananlar için yapılacak en iyi şey ise spor ile kasların yeniden güçlendirilmesini sağlamak. En çok önerilen hareket ise Squat hareketi. Düzenli olarak yapılan Squat hareketi kaslarınızı canlandıracak ve görüntü bozukluklarına bile iyi gelecek.
Sadece Squat hareketini de düşünmeyin. Sizin için düzenli spor programı oluşturmak en iyi çözümlerden biri olacaktır. Ayrıca hayatınıza her şekilde hareketi katmayı da unutmayın. Masa başında çalışıyor olsanız bile.