Ana sayfa Genel Otoskleroz Kulak Kireçlenmesi ve Semptomları

Otoskleroz Kulak Kireçlenmesi ve Semptomları

1632
0
Otoskleroz  Kulak Kireçlenmesi ve Semptomları

Kulak, süngerimsi bir kemik dokusuna sahiptir. Bazı hasarlara maruz kaldığında, görevini yerine getiremez ya da bu görevi aksatmak zorunda kalır. Kulak yapısı iç, dış ve orta kulak olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Orta kulaktan iç kulağa doğru yayılan kulak kireçlenmesine Otoskleroz denir.

Otoskleroz Kimlerde Görülür?

Her yaş gurubunda, erkek veya kadında görülebilir. Uzmanlara göre bu hastalık, orta yaş ve üstündeki kadınlarda daha sık görülmektedir. Hamilelik dönemi bu hastalığın daha hızlı ortaya çıkmasına neden olur.

 Otoskleroz Semptomları

  • Kulak çınlaması
  • Vertigo, baş dönmesi
  • Denge problemi
  • İşitme kaybı

Otoskleroz, durumu ortaya çıktığında, kulakta şiddetli çınlamalar yaşanır. İç kulaktaki kireçlenme sebebiyle sesin kulak zarına ulaşmasında aksaklıklar meydana gelir. Bu durum ilerledikçe kireçlenme iç kulağın bir çok bölümüne bulaşır. Kireçlenme orta kulak tabanından başlar bütün kemikçikleri etkisi altına alır ve iç kulaktaki ses işitme kısmına kadar ulaşır. Salyangoz bölgesi kulağın en hassas bölgesidir. Kireçlenme bu bölüme ulaşırsa denge kaybına neden olur. Bu durum uzun sürdüğünde tüm frekansları da etkisi altına alır, geri dönüşü zor hasarlar meydana getirerek sağırlığa bile neden olabilir.

Otoskleroz Tedavisi

Hastalık fark edildiğinde geç kalınmadan uzman bir doktora başvurulmalıdır. Çınlamalarla kendini belli eden bu hastalık, zaman geçtikçe baş dönmesiyle beraber, denge problemine de neden olarak hayatı yavaşlatan bir durum haline gelir. Geciktirildiğinde işitme kaybı kalıcı olabilir, cerrahi müdahale sonrası bile işitme fonksiyonları geri getirilemez. Bu durum cerrahi müdahale olmadan maalesef düzeltilemiyor. Cerrahi müdahale esnasında, kireçli bölüm temizlenip çıkarılıyor ve bölgeye destekleyici piston yerleştiriliyor. Kireçlenen bölge temizlendiğinde dışarıdan gelen sesin iç kısma ulaşmasında bir engel kalmaz, duyma oranı yeniden iyileştirilir. Salyangoz bölümüne hasar ulaşmadan tedavi gerçekleştirilmeli. Salyangoz bölgesi hasar gördüğünde kalıtsal bir çok hasara neden olabilir.

Erken tanı ve tedavi hayat kurtarır.

 

Robotik Cerrahi

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!