Ana sayfa Ruh Sağlığı Panik Atak Sendromu

Panik Atak Sendromu

2978
0
Panik Atak Sendromu

Panik atak; Kişinin yaşam içerisinde yaşadığı travmalar sonucu, hayati bir tehlikesi olmasa dahi her an kendini  savunma ve koruma hissidir. Sosyal fobi, stres ve kaybetme korkusu ile yaşadığı aşırı heyecan durumuna gösterdiği reaksiyon bunu tetikler. İnsanın yoğun kaygı, korku ve huzursuzluk dürtüleri ile yalnızlaştıran, yaşam kalitesini düşüren psikolojik bir rahatsızlıktır.

Uzmanlara göre, panik atak bozukluğunu her yaş grubunda görmek mümkün. Tedavi geciktirildikçe bu durum maalesef beklenmedik anlarda ortaya çıkan ataklar yüzünden yaşadığı sıkıntılar nedeniyle, kişinin zaman içerisinde kendine olan güvenini neredeyse tamamen yok olması sonucu, ANKSİYETE bozukluğuna dönüşecektir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişi hayat içerisinde travmatik sendromlarla yaşadığı ataklar yüzünden, etrafındaki insanların ona bakış açısını, kendisi ile ilgili düşüncelerini ve söylemlerini fazla önemseyeceği için toplumundan kendini soyutlama, kendini yalnızlaştırmasına neden olacaktır.

Çocuklarda Baskı Altında Panik Atak

Çocukluk ve genç erişkin dönemlerinde başlayan bu durum. Maalesef özelikle ailelerin yanlış davranışı sonucu ortaya çıkmaktadır. Sen yapamazsın, dokunma sakın, napıyorsun sen, beceriksiz, bir işide yapamıyorsun gibi ötekileştirme söylemleri bunun başlıca nedenleridir. Kişinin tüm bu ithamları kabul etmeye başlamasıyla. Kendini hasta kabul etmesinden ziyade, işe yaramaz ve beceriksiz olarak kabul etme başlar ve bu durum kişinin kendine olan öz güven iflasına ve toplumdan ayrımlaştırmaya neden olur.

Panik Atak Esnasında Yapılması Gerekenler

Panik atak esnasında kişinin olaylara aşırı reaksiyon vermesi nedeniyle derin derin nefes alıp vermeye çalışması atağın daha çok artmasına neden olur. Atak esnasında kişi nefes alamadığını düşünüp panikle istem dışı hızlı ve sık nefes alma çabasına girer. Yanında bulunanların derin nefes al, nefes  al demesi bu paniği artıracaktır. Oksijensiz kaldığını düşünür ve oksijen ihtiyacını giderme kaygısı panikle sık ve derin nefes almaları artırır. Bunun sonucu bedenin ihtiyacından fazla ve orantısız oksijen alması kanda ki karbondioksit düzeyini tehlikeli seviyeye düşürecektir. Karbondioksit seviyesi düştükçe Kalp çarpıntısı, sersemlik, mide bulantısı, soğuk terleme, baş dönmesi ve vücutta uyuşma reaksiyonları baş gösterir. Bu durum, kan dolaşımını da ektileyeceği için kontrol altına alınmayan bu ataklar zamanla bir çok organa zarar verebilir.

Panik atak geçiren kişiye. Bir kese kağıdına nefesini verdirilip aldırılması kandaki oksijen ve karbondioksit seviyelerini dengede tutmak içindir.

Kendimizi ötekileştirmeden yaşamın güzeliklerinden soyutlamadan. Yaşam kalitemizi düşüren, hayatımızı olumsuz etkileyen bu gibi psikolojik rahatsızlıkları hiç geciktirmeden bir uzmana baş vurmalıyız.

Kendiniz ve sevdikleriniz için. Hayatın güzeliklerini kaçırmayın..!

Sağlıklı mutlu yarınlar sizlerle olsun..

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!