Ana sayfa Kadın Riskli Gebelik Oluşturan 6 Önemli Hastalık

Riskli Gebelik Oluşturan 6 Önemli Hastalık

1658
0
Riskli Gebelik Oluşturan 6 Önemli Hastalık

Gebeliklerin çoğu sorunsuz geçer. Ancak bazı gebelikleri tehdit eden hastalıklar bulunur. Bu hastalıklar önceden var olabildiği gibi, gebelik döneminde de ortaya çıkabilir. Ciddi rahatsızlıklar, bebeğin ve annenin sağlığını tehdit eder. Ne yazık ki, hastalıklar sebebiyle ölümle sonuçlanan gebelikler de vardır. Teknoloji ve tıbbın ilerlemesine rağmen, gebeliklerin %15’i riskli olarak bilinir. Gereken tedavi uygulandığında, riskli gebeliklerin %95’i sağlıklı gebelik ile sonuçlanır.

Gebeliği Etkileyen Hastalıklar

Anemi

Gebelikte en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Bebeğin doğal olarak artan besin ihtiyacı, annenin demir ihtiyacının artmasına sebep olur. Kan hücrelerinin yapımında önemli rolü olan demir, gebelik döneminde yetecek kadar depoya sahip değildir. Normal dönemde vücudun demir ihtiyacı 15 mg’dır. Gebelik döneminde demir ihtiyacı iki katına çıkar. Alınması gereken demir, besinler yoluyla veya doktorun tavsiye edeceği ilaçlar yardımıyla karşılanmalıdır. En iyi demir takviyesi yapan gıdalar; dalak, karaciğer, kırmızı et, pekmez, yumurtanın sarısı, kuru meyve, fındık vb.

Diyabet

Vücuttaki insülin yetersizliğinde meydana gelen metabolik bir rahatsızlıktır. Annenin ve bebeğin hayatını olumsuz etkiler. Diyabet hastalığının gebelikte çeşitli belirtileri vardır. Bunlar; annenin ailesinde diyabet hastalığının bulunması, aşırı su ve yemek tüketme isteği, sık idrara çıkma gibi durumlardır. Diyabet hastalığından şüphe duyuluyorsa veya tanı konulmuşsa; gebelik süreci doktor kontrolünde geçirilmelidir. Gebe, uzman doktor tarafından izlenmelidir. Diyabetli gebeliklerin birçok olumsuz sonuçları görülür. Gebelik zehirlenmesi ve aşırı kilolu bebeklerin doğması bunlara örnektir.

Riskli gebelik hastalıkları
Kızamıkçık

Gebeliğin ilk üç aylık döneminde annenin bu hastalığa yakalanması, bebeğe ciddi zarar verir. En çok görülen olumsuz etkiler; zekada gerilik, organların işlevinde bozukluk veya organ eksikliğidir. Kızamıkçık hastalığından zarar gören gebelik durumu, genelde sonlandırılır. Koruyucu aşı, gebelik öncesinde mutlaka yapılmalıdır. Kızamıkçık hastalarının bulunduğu ortamda, gebeler uzun süre kalmamalıdır.

Sarılık

Virüsler sonucunda karaciğerin iltihaplanması ile oluşan bir hastalıktır. Bulaşıcı niteliktedir. Kanda biluribin (safra) miktarının yükseldiği görülür. Biluribin maddesi idrarla atılır. Belirtileri arasında ateş, bulantı, kusma, halsizlik durumları ve iştahsızlık sayılabilir. Zamanla, göz akında sararma ve idrar renginde koyulaşmalar görülür. Sarılık, gebelik döneminde ağır şartlar oluşturur. Anneden bebeğe plasenta ile geçer. Bebeğin organlarında bazı hasarlara, düşük yaşanmasına ve erken doğum gibi durumlara sebep olabilir. Gebeliğin ileri aylarında sarılık hastalığı görüldüyse, hastanede tedavi şarttır. Gebelerin; sarılık hastalarının yakınında bulunmamaya ve tuvalet temizliğine özen göstermeleri gerekir.

Gebelik Zehirlenmesi

Tıp dilinde Toksemi olarak bilinir. Belirtileri; hipertansiyon, idrarda protein fazlalığı ve ödem durumlarıdır. Küçük tansiyon 8, büyük tansiyon 16-18 arasındaysa ve vücudun çeşitli organlarında şişme görülüyorsa gebelikte Toksemi başlamıştır. Acilen hastanede kontrol altına alınmalıdır. Bu rahatsızlık anne ve bebek ölümlerine yol açabilir. Korunmak amacıyla; gebelik süresince dinlenmeye, tuzsuz yemekler tüketmeye ve yeterli sıvı alınmasına dikkat edilmelidir.

Kalp Rahatsızlıkları

Nefes darlığı, kolay yorulma, çarpıntı gibi durumlar varsa; kesin tanı için doktora başvurulmalıdır. Gebelerde kan hacmi arttığı için, kalbin yükü de 24. Haftadan itibaren artar. Sağlıklı bir kalp, artan yükü kolayca taşır. Kalp rahatsızlığı olan gebeler ise, büyük tehlikelerle karşı karşıya kalır. Doğumda ve gebelik boyunca kötü durumlar oluşmaması için doktor kontrolü gerekir.

 

Gebelik Belirtileri ve Gebelik Hastalıkları

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!