Ana sayfa Romatizma Romatizma Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Romatizma Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

1169
0
Romatizma Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?
Romatizma Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Romatizmal hastalıklar toplumda sıklıkla görülen ve kalıtımsal olarak aktarılan kronik hastalıklardır. Romatizma hastalıkları eklem ve doku ağrılarına neden olarak kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Bu nedenle romatizma hastalığına sahip olan kişilerin en kısa zamanda uzman doktora muayene olarak hastalığının tespit edilmesi ve tedavi olması tavsiye edilmektedir.

Romatizma Nedir?

Romatizma Nedir?
Romatizma Nedir?

Romatizmanın tanımı; kas, iskelet ve bağlardan oluşan vücuttaki hareket sisteminde görülen ve ağrı veya hareket kısıtlılığı oluşturan bir tür kronik hastalıktır. Romatizma birçok farklı hastalık ve ağrıdan oluşur ancak genel olarak iltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizma olarak ikiye ayrılır. Romatizmanın belirtiler genel olarak kas ağrısı, bel ve sırt ağrısı, eklemlerde ağrı veya şişlik, sindirim sistemi ve kalp damar rahatsızlıkları biçiminde ortaya çıkmaktadır. Romatizmanın neden oluştuğu tam olarak tespit edilememekle birlikte genetik nedenler oldukça etkilidir. Özellikle iltihapsız romatizmanın genetik nedenlerle oluştuğu söylenebilmektedir. Eklem, kas, kemik ve bağları etkileyen hasar oluşumu şeklinde de ifade edilebilmektedir. Eklem romatizması (romatoid artrit) en yaygın görülen romatizma çeşitlerindendir. Yumuşak doku romatizması olan fibromiyalji de toplumda yaygın olarak görülmektedir.

Eklem Ağrılarına Hangi Bölüm Bakar?

Eklem ağrılarının hangi bölümde tedavi edileceği eklem ağrısına neden olan hastalığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Ortopedik ve travmatik nedenlerden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için ortopedi bölümüne başvurmak gerekmektedir. Eğer hastalık kas ve iskelet siteminden kaynaklanan ağrılar biçiminde ilerliyorsa romatoloji bölümüne görünmekte fayda vardır. Ağrınızın neden kaynaklandığını öngöremiyorsanız öncelikle ortopedi bölümüne, ortopedik bir sıkıntı görülmemesi durumunda romatoloji bölümüne görünmelisiniz.

Romatizma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Romatizma tedavisi, kişinin vücut durumuna göre değişik biçimlerde ve şiddette uygulanabilmektedir. Hastalığın semptomlarının ilerlemesini durdurmak veya geriletmek için çeşitli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Romatizma hastalıkları için romatoloji bölümüne gidilir ve romatolog adı verilen uzman doktorlara muayene olunur. Romatolog romatizmanın hangi türü olduğunu ve nasıl bir tedavi uygulanması gerektiğini tespit eder. İltihaplı ise iltihap önleyici, kortizonlu ilaçlar kullanılabilmektedir. Ayrıca kişilerin eklemlerine bölgesel tedaviler de uygulanabilmektedir. Alternatif tedaviler, örneğin kaplıcaya gitmek, fizik tedavi almak, romatizma belirtilerinin gerilmesine neden olabilmektedir. Romatizma hastalıkları düzenli tedavi ve kontrol gerektiren hastalıklardır.

Ayrıca Romatizmanın Belirtileri Nelerdir? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Romatoloji Nedir, Neye Bakar?

Romatoloji bölümü, dahiliye (iç hastalıkları) bölümünün bir alt uzmanlık dalıdır. Romatoloji bölümü; romatizma hastalıkları ve kas, iskelet sistemi hastalıklarına bakmaktadır. Romatoloji uzmanı doktorlara romatolog adı verilmektedir. Eklemler, kemikler, yumuşak bağ ve dokuların tedavisini romatoloji bölümü uzmanı romatologlar yapmaktadır. Çeşitli test ve tahliller ile hastalığı tespit edilir ve ardından tedaviye başlanır. Romatoloji bölümünün uyguladığı tedaviler genellikle uzun soluklu tedavilerdir ve sık sık kontrol muayeneleri yapılmaktadır.

Eklem Ağrısı Neden Olur? Her Eklem Ağrısı Romatizma Mıdır?

Eklem Ağrısı Neden Olur? Her Eklem Ağrısı Romatizma Mıdır?
Eklem Ağrısı Neden Olur? Her Eklem Ağrısı Romatizma Mıdır?

Eklem ağrısının nedenleri, hangi hastalığın belirtisi olarak ortaya çıktığına göre değişmektedir. Eklem ağrıları ortopedik bozukluklar veya travma nedeniyle oluşabilmektedir. Böyle durumlarda eklem ağrısının romatizmal nedenlerle oluştuğu söylenemez, bu nedenle de tedavisi için ortopedi bölümüne görünmek gerekmektedir. Ekrem ağrısı romatizma hastalıklarının en belirgin belirtisidir. Romatizmanın eklem ağrısı haricinde farklı belirtileri de bulunmaktadır, kişi eğer diğer belirtilerle birlikte eklem ağrısına sahipse eklem ağrısının nedeni romatizma olabilmektedir. Romatizma hastalığının belirtileri şu şekilde sayılabilir:

  • Güneşe karşı cilt duyarlılığı
  • Cilt altında beze oluşması
  • Özellikle sabahları eklemlerde sertlik oluşması
  • Güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı
  • Böbrek fonksiyonlarında azalma
  • Nefes darlığı
  • Yüksek ateş
  • Ellerde, dirseklerde ve dizlerde şişme
  • Kalp ve akciğer tutulumu
  • Gözlerde ani kızarıklık, ağrı
  • Deri altı nodülleri
  • Nörolojik tutum

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı giriniz!