Romatizma genellikle her yaşta görülebilen, vücudun savunma mekanizması başta olmak üzere birçok vücut fonksiyonuna zarar veren bir hastalık türüdür. Toplumda soğuk ve sıcak havaların neden olduğu düşünülmektedir. Ancak tamamen yanlış bilinen bir durumdur.
Özellikle kilolu olan kişilerde diğer kişilere oranla daha fazla rahatsızlık veren, eklem rahatsızlıklarıdır. Romatizma kendini ağrılar ile gösterir. Tedavi edilmediğinde ise ciddi sorunlara yol açma durumu yüksektir. Genellikle kronik bir hastalık olduğundan, yaşam süresi boyunca ağrılar çekilmektedir. Bu ağrılar yapılacak tedaviler ile en az seviyeye indirilmektedir.
Romatizmanın Belirtileri Nelerdir?
Romatizma kas ağrılarıyla ilgili hastalıklar olduğundan belirtileri son derece açık olmaktadır. Şimdi de romatizmanın belirtilerine göz atalım.
– Kas ağrıları, kaslarda güçsüzlükler, sırt ve bel ağrıları genellikle romatizmanın ana belirtileri arasında yer almaktadır.
– Ciltte döküntülerin meydana gelmesi, çeşitli cilt sertlikleri de romatizmanın genel belirtileri arasında sayılırlar.
– Gözlerde ani bozukluklar, gözyaşı kurumaları romatizmanın belirtilerindendir.
– Bunlarla beraber, solunum sisteminin bozulması durumları, sindirim sistemlerinin bozulması, nörolojik bazı belirtiler, böbrek ağrıları da romatizmanın daha gizli belirtileri arasında yer almaktadır.
Bunların dışında romatizmanın direkt olarak başlamasından sonra bazı belirtiler de mevcuttur.
Bunları şöyle sıralayabiliriz.
Romatizma Başlangıcındaki Belirtiler
– Eklemlerde yaşanana şiddetli ağrılar
– Vücudun tamamında belirli yorgunluklar
– Güneşe aşırı duyarlılık göstermek
Romatizma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Son yıllarda romatizma hastalıklarına karşın çeşitli ilaçlar geliştirilmiştir. Tedavi yöntemlerinin de gelişmesiyle beraber romatizma tedavisinde büyük başarılar yakalanmıştır. Bilinmesi gereken en önemli nokta ise romatizma tedavisinde, hastayla doktor tedavisi önem arz etmektedir. Kronik bir hastalık olan romatizma özellikle yaşam boyu süreceğinden buna göre adımlar atılmalıdır. Çeşitli tedavi yöntemleri de uygulandığında yaşamsal faaliyetlerin etkilenmesi en az seviyeye indirilmektedir. Bunlarla beraber romatizma belirtileri görüldüğü anda mutlaka doktora başvurulmalı ve tedaviye uyumlu davranılmalıdır.