Romatoid artrit nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Halk arasında iltihaplı romatizma olarak da anılır. Eklemlerde, kalpte, akciğerde, gözlerde veya deride görülebilir. Bu bölgelerde kronik olarak ilerlediği ve tutulumlara yol açtığı bilinir. Bu hastalığa genetik olarak yatkınlığı bulunanlar, çevresel faktörlerin ve bağışıklık sisteminin de etkisiyle romotaid artrit olabilirler. Sigara kullanmak en önemli risk faktörüdür. Ayrıca 40-50 yaş arasındaki kadınlar, erkeklere oranla daha fazla risk barındırırlar.
Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?
- Eklemlerde şişlik, ağrı veya tutukluk oluşumu
- Eklemlerde ısı artışının yaşanması
- Hastalık genelde el, bilekler, ayak ve parmaklarda görülür. Bazen de dirsek, diz, omuz, kalça ve boyun eklemlerinde de görülebilir.
- Sabah uyandıktan sonra elleri kapatmada zorluk yaşamak yani, sabah tutukluluğunun meydana gelmesi
- Sabah tutukluğunun yarım saatten daha fazla sürmesi
- Yorgunluk ve halsizlik durumları
- Hastalık ilerlemişse; eklemlerde deformeler veya sakatlıklar yaşanabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Romatoid artrit hastalığının sebebi tam bilinmediğinden, tedavi ile hastalığın ortadan kaldırılması bir hayli zordur. Bu hastalıkta tedavinin amacı, ağrıları hafifletmek, eklemlerde meydana gelen tahribatı ve herhangi bir komplikasyonu önlemektir. Hastanın rutin hayatını sıkıntısız ve ağrısız bir şekilde devam ettirebilmesi sağlanmaya çalışılır. Önemli olan ise, hastalığın erken tanısıdır. En ufak bir belirtide hekime başvurmak, hastalığın tahribatlarını büyük ölçüde ortadan kaldırır. Hastalığın seyrine göre uygulanan tedavi yöntemleri ile hastalık bastırılır ve kişinin normal hayata dönmesi sağlanır. Kontrollere gitmek, verilen ilaçları düzenli kullanmak ve fiziksel tedavilere aktif olarak katılmak önemlidir.