Rota virüs enfeksiyonu, rota isimli virüsün bebeklere ve çocuklara bulaşmasıyla ortaya çıkan rahatsızlıktır. Genelde kusma, ateş, kansız ishal gibi belirtiler gösteren bir akut bağırsak enfeksiyonu olarak bilinir. Bulaşması ise dışkı ile kirlenmiş olan su ve gıdalar yoluyla olur. Kreşlerde, bakımevlerinde ve çocuk hastanelerinde rota virüs enfeksiyonu yaygın olarak görülür. İshal başlamadan önce de enfeksiyon, dışkıda bol olarak bulur. Bu hastalık en fazla 4-5 yaş aralığındaki kreş ve bakımevinde kalan çocuklar arasında yaygındır.
Rota Virüs Enfeksiyonu Hangi Belirtileri Gösterir?
Rahatsızlık belirtilerinin kuluçka süresi 48 saatten azdır. Başlangıçta kusma ve ateş durumları yaşanır. İlerleyen zamanda sulu ve kötü kokulu ancak kansız olan ishal başlar. İshal ortalama 7 gün civarında devam eder. Eğer çocuk süt dönemindeyse, kusma ve ishalden dolayı başka komplikasyonlar da gelişebilir. Hastanın bağışıklık sistemi düşükse, rota virüs enfeksiyonu daha ağır yaşanabilir. Bu tamamen kişinin vücut sağlığı ile alakalıdır.
Tanı ve Tedavi Nasıl Olur?
Tanı için hastadan dışkı örneği alınır. Test sonucuna göre hastalığın teşhisi konulur. Tedavi yönteminde ilk amaç; kusmayı ve ishale bağlı komplikasyonları önlemektir. Beslenme devam eder ancak, hasta az ve sık olacak şekilde beslenmelidir. Beslenme için tercih edilecek gıdalar az yağlı olmalıdır ve hasta anne sütü alıyorsa devam etmelidir. Yeni doğan grubu ve 3 ay altı bebekler, anneden geçen antikor sayesinde daha hızlı iyileşir ve korunurlar.
Korunma Yolları Nedir?
El temizliğine, temiz su içmeye ve temiz gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir. El yıkama alışkanlığı çocukluktan itibaren kişilere kazandırılmalıdır. Bu enfeksiyon için aşı bulunmaktadır. Aşı ile korunma mümkün.